Руският президент Владимир Путин разкритикува нарастващото влияние на големите американски социални мрежи, като настоя, че тяхното влияние върху обществото означавало, че те вече са в състояние да се конкурират с избраните правителства, информира Си Ен Би Си.

Говорейки пред виртуалния Световен икономически форум в Давос за първи път от 2009 г. насам, Путин обсъди широк спектър от теми, включително пандемията от коронавируса, телефонния му разговор с американския президент Джо Байдън и икономическото неравенство в световен мащаб.

Путин не спомена за хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални.

"Цифровите гиганти играят все по-важна роля в по-широкото общество", отбеляза Путин чрез видеоконференция.

Полша прави незаконно цензурирането на профили в социалните мрежи

Полша прави незаконно цензурирането на профили в социалните мрежи

Министерството подготвя проектозакон

"Сега говорим за икономически гиганти, нали? В определени области те се конкурират с държави и тяхната аудитория може да включва много милиони потребители", каза той, визирайки последните събития в американската политика.

"Ето и въпроса, доколко този монополизъм корелира с обществения интерес", подчерта руският президент. 

Путин не посочи конкретно нито една технологична компания.

Коментарите му за неотдавнашни политически събития в САЩ очевидно визираха социални мрежи като Facebook, Instagram и Twitter, наложили забрана на бившия американски президент Доналд Тръмп, след като негови поддръжници щурмуваха Капитолия на 6 януари.

Съвсем наскоро компанията майка на Google - Alphabet, заяви, че ще блокира търсачката си за потребители в Австралия, ако правителството продължи с плановете си да въведе нови правила, които да принудят нея и Facebook да плащат на медии за правото да използват тяхното съдържание.

Спорът е част от нарастващата тенденция за опити за регулиране на големите технологични компании.

Унгария започва офанзива срещу американски технологични гиганти

Унгария започва офанзива срещу американски технологични гиганти

Подозира, че могат да се намесят в парламентарните избори