Руският президент Владимир Путин похвали руските оръжейни продажби и обясни, че през последната година продажбите в чужбина продължават да се увеличават, съобщава АП.

Изказвайки се на среща с висши чиновници, Путин заяви, че през тази година износът на оръжие се очаква да достигне 13 милиарда долара, което според него надхвърля продажбите от миналата година с повече от 2 милиарда долара.

Руският президент добави, че позициите на Москва на глобалния оръжеен пазар продължават да се засилват, въпреки западните санкции.

Руските оръжия за чужбина тази година включват доставката на ракетни системи С-400 за Турция - сделка, която разгневи Вашингтон. Путин заяви, че сега руските производители на оръжие имат чуждестранни поръчки на обща стойност 50 милиарда долара.

По време на срещата Путин призова руските служители да обърнат специално внимание на продажбите на оръжие в Африка и да покажат "гъвкав" подход към доставките и плащанията.

Русия бе домакин на срещата на върха в Африка през октомври в опит да разшири обхвата си на континента чрез реклама на военна помощ и икономически проекти.

Путин подчертава значението на продажбата на оръжие на членове на Организацията на Договора за колективна сигурност, на Общността на независимите държави и други традиционни партньори.

Друг ключов фактор за конкурентоспособността е "навременният и качествен ремонт и поддръжка на оборудването", допълва Путин, призовавайки за създаване на повече ремонтни съоръжения в чужбина, за резервни части за руски хардуер.

Путин засилва влиянието на Русия в Африка с обща среща с 43 африкански лидери

Путин засилва влиянието на Русия в Африка с обща среща с 43 африкански лидери

"Вече има подходящ момент за това", коментира президентът на Египет