Президентът на Русия Владимир Путин се опитва да раздели Украйна на две по подобие на следвоенната ситуация между Северна и Южна Корея. Това заяви началникът на военното разузнаване на Украйна - , генерал Кирило Буданов.

В. "Гардиън" припомня, че той е предсказал руската инвазия още през миналия ноември.

Кирило Буданов смята, че перспективата е за дълъг и ожесточен замразен конфликт, който ще доведе до кървава партизанска война.

Прогнозата дойде в момент, в който Леонид Пасечник, лидер на самопровъзгласилата се Луганска народна република в Източна Украйна, заяви: "Не мога да се съглася, че ще се стигне до война: "Смятам, че в близко бъдеще на територията на републиката ще се проведе референдум, по време на който народът ще... изрази мнението си за присъединяване към Руската федерация."

В Луганск започнаха да говорят за референдум

В Луганск започнаха да говорят за референдум

Обявяването на възможен референдум предизвика противоречиви реакции от руските депутати

Буданов заяви, че смята, че Путин е преосмислил плана си за пълна окупация, след като не е успял бързо да превземе столицата на Украйна, Киев, и да свали правителството на Володимир Зеленски. "Това е опит да се създадат Северна и Южна Корея в Украйна", каза топ военният разузнавач за новата стратегия на Кремъл.

Официални лица в Киев заявиха, че очакват до две седмици войските, атакуващи столицата и размирния град Харков, да се придвижат на изток.

Западнът е решен да попречи на Путин да раздели Украйна на две. От 1945 г. до 1950 г. Корея е разделена по 38-ия паралел на север. След това комунистическият Пхенян атакува юга. Води се ужесточена война, а от 1953 г. Корейският полуостров е разделен по военната демаркационна линия на Северна и Южна Корея.

Стратегическите грешки на Путин

Стратегическите грешки на Путин

Украйна трябваше да бъде блюдото, сложено в чинията на руския свят. А вместо това Киев ще се превърне в язвата, от която тепърва ще страда храносмилателният тракт на руската мечка

Малко преди началото на войната в Украйна президентът на Русия призна двете самопровъзгласили се източни републики Луганск и Донецк, за които Киев е в конфликт с проруските сили от 2014 г. насам.

Путин започна така наречената "специална военна операция" на 24 февруари, като твърдеше, че действа в защита на рускоезичното население в източната част на Донбас.