Обкръжението на бившия ръководител на руската петролна компания ЮКОС Михаил Ходорковски било замесено в извършването на убийства, а самият той бил мошеник. Това обяви в интервю за ТАСС за проекта "20 въпроса към Владимир Путин" самият руски президент.

Той поясни, че компанията на Ходорковски имала отношение към убийствата, но доказването на участието на самия опозиционер в тях не е могло да стане.

Ходорковски иска руснаците да бъдат въоръжени, за да се защитават от правителството си

Ходорковски иска руснаците да бъдат въоръжени, за да се защитават от правителството си

Настоява за децентрализирано правителство

Съществуват обаче съмнения, че служители на ЮКОС, чиято вина за убийствата е била доказана, са ги извършили на своя глава. Но връзката директно с Ходорковски не е била доказана.

"Личното му участие в организирани убийства не беше доказано, но самите убийства бяха извършени", коментира Путин. Що се отнася до бившия собственик на самия ЮКОС, неговата вина за други престъпления от финансов характер била доказана. "И затова той получи съответното наказание", отбеляза руският държавен глава.

През декември 2013 г. Путин помилва Ходорковски, който прекара 10 години в затвора. Бившият олигарх скоро след това напусна Русия и заживя в чужбина. През 2015 г. Ходорковски беше обявен за международно издирване за убийството на кмета на Нефтеюганск Владимир Петухов и за покушението срещу бизнесмена Евгений Рибин.

Ходорковски: Путин е отговорен за отравянето на Скрипал

Ходорковски: Путин е отговорен за отравянето на Скрипал

Нападението е по заповед на Путин или е загубил контрол над спецслужбите…