Русия нанесе удар върху надеждите за важно международно споразумение за климатичните промени, след като Кремъл обяви днес, че президентът Владимир Путин няма да лети за Шотландия за среща, започваща в края на този месец, информира "Ройтерс".

Говорителят на Путин Дмитрий Песков уточни, че той ще участва дистанционно, но неявяването от страна на държавния глава на четвъртия по големина в света замърсител с парникови газове е последният неуспех, като китайският президент Си Цзинпин и индийският премиер Нарендра Моди също почти сигурно няма да присъстват.

Китай бойкотира Конференцията на ООН за климата?

Китай бойкотира Конференцията на ООН за климата?

Британският премиер съобщи, че Си Дзинпин вероятно ще пренебрегне срещата

Великобритания, която е домакин на 26-та конференция на ООН по климатичните промени, или COP26, в Глазгоу от 31 октомври до 12 ноември, търси подкрепа от големите сили за по-радикален план за справяне с глобалното затопляне.

Кремъл по-рано обяви, че Путин няма да присъства лично на срещата на ръководителите на страните членки на Г-20 в Рим този месец заради опасения относно COVID-19 пандемията.

"Той също така няма да лети за Глазгоу, за съжаление", отбеляза Песков пред репортери, като допълни, че други руски представители щели да отидат.

"Трябва да видим в какъв формат ще бъде възможно (за Путин) да говори чрез видеоконференция, в кой момент", посочи Песков и допълни: "Въпросите, които ще бъдат обсъдени в Глазгоу в момента, са един от приоритетите на нашата външна политика."

Бразилия търси международна помощ за Амазонската джунгла на Cop26

Бразилия търси международна помощ за Амазонската джунгла на Cop26

Въпреки че властите отхвърлят тревожните данни за обезлесяването

Русия се затопля 2,8 пъти по-бързо от средното за света, като топенето на вечната замръзналост в Сибир, която покрива 65% от руската суша, отделя значително количество парникови газове.

Путин увери миналата седмица, че Русия ще се стреми да бъде въглеродно неутрална не по-късно от 2060 г. Той каза, че водородът, амонякът и природният газ вероятно ще играят по-голяма роля в енергийния микс през следващите години и че Русия била готова за диалог за начините за справяне с климатичните промени.

Преди съобщението на Кремъл британският премиер Борис Джонсън каза на инвеститори вчера, че щяло да има добро посещение на COP26. "Изглежда, че много хора ще могат да дойдат лично", отбеляза той.