Папа Франциск продължава да бъде най-благосклонно приеманата сред хората по света глобална фигура. Данните са от изследване на "Галъп интернешънъл" в 50 държави.

За втора поредна година пък германският канцлер Ангела Меркел е най-добре приета сред политическите лидери. Меркел е следвана от френския президент Еманюел Макрон. Това са единствените политически лидери, при които положителните оценки са повече от отрицателните. Кризата на лидерството в света явно продължава. Продължава и кризата в международния ред.

И президентът на САЩ, и президентът на Русия отбелязват сходна негативна тенденция. 

Попитани дали оценяват като стабилизираща или като дестабилизираща политиката на САЩ, Русия, Китай и Европейския съюз, гражданите в глобален мащаб продължават да оценяват положително най-вече водената от Европейския съюз международна политика. ЕС е и единствената глобална сила, която създава сред хората по света усещането, че действа стабилизиращо. В сравнение с преди година, ЕС дори набира скорост.

Междувременно, международната политика както на САЩ, така и на Русия продължава да изглеждат дестабилизираща за повечето хора по света. Китай поддържа малко по-добра позиция, но също все още е с отрицателна оценка.

Тенденцията на разколебаване на оценката на световните лидери личи и в България. Френският президент Еманюел Макрон най-осезаемо губи популярност сред българите. Британският премиер Борис Джонсън също получава отрицателна оценка, за разлика от своя предшественик Тереза Мей.

Папа Франциск остава най-харесваният световен лидер у нас. Високо остава доверието и във Владимир Путин. Руският президент получава даже още благоразположение от страна на българите спрямо предходната година, и е вторият най-одобряван световен лидер в България.

Парадоксално, доверието към Путин в собствената му страна е по-ниско.

Обратно, Доналд Тръмп продължава да поддържа високо неодобрение сред сънародниците ни, което е сравнимо с глобалните тенденции, както и с отношението към него в САЩ. Може би и затова българите по-скоро са скептични към преизбирането на американския президент.

Традиционно, най-малко харесваният световен лидер в България е президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

България, заедно с Румъния, остават и единствените две страни от изследваните в ЕС с положително отношение към Путин. Към руския президент, Финландия е водеща в ЕС по неодобрение. Следват я Обединеното кралство (изследването е осъществено преди официалното напускане на ЕС) с нетна стойност, Испания и Полша и др.

Българите продължават да смятат, че ролята на САЩ в международните отношения е дестабилизираща, а тази на Русия - стабилизираща. Наблюдава се и повишаване на одобрението сред българите за руската външна политика спрямо предходната година. Действията на САЩ продължават да се възприемат отрицателно, но в малко по-малка степен.