Руският президент Владимир Путин подписа указ, според който украинските граждани в окупираните територии и притежателите на паспорти на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република трябва да получат руско гражданство до 30 септември 2022 г.

Според постановлението тези категории включват лица, които до 30 септември 2022 г. са пребивавали постоянно на териториите на ЛНР, ДНР, Запорожска и Херсонска област или са напуснали тези територии в посока Русия.

В противен случай те могат да бъдат признати за чужди граждани или лица без гражданство и да бъдат депортирани.

Според "Интерфакс", тези хора трябва или да станат руски граждани, или да декларират до края на септември, че желаят да запазят съществуващото си гражданство и отказват да положат клетва за руско гражданство.

Лондон: В окупираните украински територии раздават насила руски паспорти

Лондон: В окупираните украински територии раздават насила руски паспорти

Русия използва паспортите като инструмент за "русификация"

Според указа отказалите се от гражданство лица ще запазят правото си да останат по местоживеене до 1 юли 2024 г., а след това те ще бъдат считани за чужденци.

В същото време, ако такива хора застрашават "националната сигурност" или планират екстремистки и терористични престъпления, те могат да бъдат експулсирани.

В указа не се уточнява на коя територия ще бъдат депортирани.

В постановлението се определя и процедурата за получаване на разрешение за пребиваване в Русия от тези категории лица.

Припомняме, за самопровъзгласилите се рейони Донецк и Луганск се води на практика война от 2014 г., която ескалира през февруари 2022 г. до пълномащабна с нахлуването на руската армия в Украйна. И до този момент Русия не владее териториите на три от четирите украински области напълно - достигането на административните граници бе обявено и официално признато само за Луганск (ЛНР) и то през лятото на 2022 г.

Путин ще дава по-лесно руско гражданство на всички украинци

Путин ще дава по-лесно руско гражданство на всички украинци

Досега процедурата важеше за жителите на окупираните територии

Останалите райони - Донецк, Запорожие и Херсон, не се владеят напълно от Русия. Това обаче не попречи през есента и то по време на започнала украинска контраофанзива Кремъл да проведе контролирани референдуми и само ден по-късно да обяви анексирането на четирите области от Руската федерация.