Руският президент Владимир Путин лично посрещна на летище "Внуково-2" руснаците, които бяха освободени при големия обмен на затворници между западните страни и Русия, която се състоя днес на територията на Турция.

Летателния отряд "Русия" бе посрещнат с почести, с червен килим до рампата на самолета и с почетен караул. Както ТАСС пише - почти четири дузини военнослужещи от президентския полк. Държавната агенция дори отбелязва, че президентът Путин е трябвало да изчака няколко минути под самолета, докато екипажът на самолета извърши всички необходими процедури след полета.

"Накрая започнаха да слизат руснаци, които преди това са били затворени в западни страни. Путин поздрави всички с твърдо ръкостискане или дори с прегръдка, сякаш среща стари приятели. По-специално той поздрави руснака Вадим Красиков, освободен от Германия, с такъв топъл жест.

Сцената на срещата между семейството на Артем и Анна Дулцев беше трогателна. Анна, слизайки по стълбите, не можа да сдържи сълзите си. Държавният глава я прегърна, като доказателство, че най-лошото е минало, и я целуна приятелски по бузата. Той подари на нея и дъщеря й букет от рози и хортензии", разказва държавната агенция.

Министърът на отбраната Андрей Белоусов и директорът на ФСБ Александър Бортников съпровождат руския президент при посрещането. Вече в терминала Путин е произнесъл и кратка приветствена реч.

Това не е първият път, когато Путин лично се среща с руснаци, върнати в Русия в резултат на размяната.

Христо Грозев очаква още руски "изстрели Навални" за шантаж на Запада

Христо Грозев очаква още руски "изстрели Навални" за шантаж на Запада

Да свалим родовите очила и да сме подготвени за най-лошия сценарий

Осем души се завърнаха в Русия:

Вадим Красиков (от Германия), Артьом Викторович Дулцев (от Словения), Анна Валерьевна Дульцева (от Словения), Михаил Валериевич Микушин (от Норвегия), Павел Алексеевич Рубцов (от Полша), Роман Селезньов (от САЩ), Владислав Клюшин (от САЩ), Вадим Конощенок (от САЩ).

За кого беше прегръдката на Владимир Путин?

Вадим Красиков е осъден на доживотен затвор в Германия, след като беше признат за виновен за убийството на чеченско-грузинския дисидент Зелимхан Хангошвили през август 2019 г. в Берлин с три изстрела с пистолет със заглушител. Красиков е задържан на следващия ден.

През юни 2020 г. германската федерална прокуратура заяви, че убийството е извършено по заповед на "държавни служби в централното правителство на Руската федерация". Руската страна нарече тези обвинения "безпочвени и необосновани". Красиков е влязъл в Германия с фалшив паспорт на името на Владимир Соколов, а преди това е служил в специалните части на ФСБ "Вимпел".

През декември 2021 г. Красиков е осъден на доживотен затвор без право на замяна.

В интервюто си за американския журналист Тъкър Карлсън Путин даде знак, че иска да си върне Красиков.

"Слушайте, ще ви кажа: в една страна, съюзник на Съединените щати, седи човек, който по патриотични причини елиминира бандит в една от европейските столици. По време на събитията в Кавказ, знаете ли какво направи бандита? Не искам да го казвам, но все пак ще го кажа: той накара нашите пленени войници да легнат на пътя и след това премина с колата си през главите им. Що за човек е това и човек ли е? Но се намери един патриот, който го ликвидира в една от европейските столици."

Патриота за когото говори Владимир Путин е именно Вадим Красиков.

Според Wall Street Journal още през 2021 г., малко преди произнасянето на присъдата на Красиков, Путин е инструктирал руския секретар на Съвета за сигурност Николай Патрушев да "проучи възможността за размяна на затворници, за да освободи Красиков". Миналата година изданието писа отново за готвена размяна именно около името на Красиков

През 2022 г. CNN съобщи за този вариант за обмен: източници на телевизионната компания казаха, че руските власти по неофициални канали са получили искане за обмен на Красиков за американски граждани, излежаващи присъди в Русия. След смъртта на Алексей Навални в затвора в Русия негови съратници също съобщиха, че се е обсъждала възможна размяна Навални и Еван Гершкович за Вадим Красиков.

Русия се канела да размени Навални за Вадим Красиков?

Русия се канела да размени Навални за Вадим Красиков?

Руският опозиционер бил на косъм от освобождаване при размяна на затворници