Руският президент Владимир Путин е предложил политическо убежище на бившия президент на Украйна и настоящ депутат във Върховната Рада Петро Порошенко, съобщава "Спутник".

Порошенко обаче, срещу когото в страната му се води дело за участие във финансирането на подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна през 2014-2015 г., е отказал.

Бившият украински лидер призова Путин "да осъзнае веднъж завинаги, че ние сами ще се оправяме тук, в Украйна" и че "отдавна се сложи край на вечната руска практика да са "загрижени" за украинските политика и политици".

Порошенко приписа заведеното срещу него съдебно дело на желанието на своя наследник на президентския пост Володимир Зеленски да "направи подарък на Путин" и настоя той "да съсредоточи усилията си и тези на службите за сигурност, които в момента са заети повече с Порошенко, отколкото с руската заплаха", към защитата на Украйна.

Прокуратурата в Украйна иска 35 млн. долара гаранция за Порошенко

Прокуратурата в Украйна иска 35 млн. долара гаранция за Порошенко

Бившият президент се завърна в родината си, за да се изправи пред съда

Часове по-рано руският президент потвърди, че навремето е предложил на Порошенко политическо убежище в Русия, като предложението остава в сила "не защото ни харесва или ни е харесвала политиката му, а от човешка гледна точка".

Бившият държавен лидер на Украйна е подсъдим за държавна измяна.

Прокуратурата твърди, че Порошенко, който е един от най-богатите бизнесмени в Украйна, е замесен в продажбата на големи количества въглища, като спечелените пари са били използвани за финансово подпомагане на подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна между 2014 г. и 2015 г. Ако бъде признат за виновен, го грозят до 15 години затвор.

Самият Порошенко твърди, че е невинен и обвинява приемника си на президентския пост - Володимир Зеленски, че се опитва да го дискредитира политически, за да отвлече вниманието на хората от многобройните проблеми в страната.

Петро Порошенко няма да чака в ареста делото за държавна измяна

Петро Порошенко няма да чака в ареста делото за държавна измяна

Лудият сценарий на Зеленски все още не е приключил, смята експрезидентът