Руският президент Владимир Путин е провел работна среща с члена на Държавния съвет на Китай и министър на отбраната на Китай Ли Шанфу.

Това съобщи ТАСС. Агенцията се позова на говорителя на руския президент Дмитрий Песков.

По-рано в петък беше съобщено, че китайският министър на отбраната ще направи официално посещение в Русия от 16 до 18 април.

Това е първото му пътуване в чужбина след назначаването му на поста.

Военното сътрудничество между Русия и Китай върви много добре, заяви руският президент Владимир Путин.

"Отношенията между нашите страни се развиват много добре във всички области - в икономиката, социалната сфера, културата и образованието, както и по линия на военните ведомства", заяви Путин по време на среща с китайския министър на отбраната Ли Шанфу, кадри от която бяха публикувани в канала на Кремъл в Telegram.

Военните ведомства на Русия и Китай редовно обменят полезна информация, каза Путин.

"Работим активно чрез военните ведомства, редовно обменяме полезна информация, сътрудничим си в сферата на военно-техническото сътрудничество, провеждаме съвместни учения", каза руският президент.

Путин отбеляза, че тези учения се провеждат както в Далечния изток, така и в Европа, и в тях участват както сухопътни, така и военноморски и военновъздушни сили.

ISW: Путин търси коалиция, но Си Дзинпин отказа

ISW: Путин търси коалиция, но Си Дзинпин отказа

Икономическата мощ на Русия намалява

"Несъмнено това е още една важна област, която укрепва изключително доверителния, стратегически характер на нашите отношения", добави той.

По време на срещата китайският министър на отбраната Ли Шанфу заяви, че сътрудничеството във военната и военнотехническата област между страните се развива много добре.

"Напоследък сътрудничеството между Русия и Китай във военната и военно-техническата област се развива много добре, то има голям принос за глобалната и регионалната сигурност", каза китайският военен министър.

Той благодари на руския президент, че е отделил време в почивния си ден, за да се срещнат. "Знам, че, първо, е почивен ден, а Вие отделихте време през уикенда, за да ме приемете. За мен е чест", каза китайският началник на отбраната.

Си Дзинпин уверява, че Китай иска мир и диалог в Украйна

Си Дзинпин уверява, че Китай иска мир и диалог в Украйна

Китайският президент вярва, че страната е "твърдо на правилната страна на историята"

Ли Шанфу заяви, че посещението му в Москва е резултат от споразумения, постигнати на най-високо ниво.

Той подчерта, че Русия е била първата страна, която е посетил, след като е бил назначен за министър на отбраната на Китай. "Това е първото ми посещение в чужбина, специално избрах Русия, за да подчертая специалния характер и стратегическото значение на нашите двустранни отношения", каза той.

Посещението в Москва на Ли Шанфу става седмици след визитата в Кремъл на китайския президент Си Дзинпин.