Руският президент Владимир Путин разкритикува усилията на САЩ да запазят своето глобално господство, информира Асошиейтед прес. По думите на руския държавен глава те са обречени на провал.

Говорейки при приемането на акредитивните писма от чуждестранните посланици в Москва, Путин заяви, че обективното развитие към многополюсен свят се сблъсква със съпротивата на тези, които се опитват да запазят своята хегемония в глобалните дела и да контролират всичко - Латинска Америка, Европа, Азия и Африка.

Той добави, че хегемонът успява да го направи от доста дълго време, но това не може да продължава вечно, независимо от събитията в Украйна.

Путин многократно е представял решението си да изпрати войски в Украйна като отговор на предполагаемото посегателство на Запада върху жизненоважните интереси на Русия в областта на сигурността.

Руският лидер описа западните санкции срещу Русия заради действията й в Украйна като част от усилията на САЩ и техните съюзници да укрепят позициите си, но обвини, че те са имали обратен ефект срещу техните организатори и също така са навредили на бедните страни.