Руският президент Владимир Путин обеща, че Русия "твърдо" щяла да защитава националните си интереси и заклейми завръщането на "русофобията", докато страната отбелязва 76-ата годишнина от победата във Втората световна война, информира "Франс прес".

"Русия последователно защитава международното право. В същото време ние ще защитаваме твърдо националните си интереси, за да гарантираме безопасността на нашия народ", подчерта Путин пред хиляди военнослужещи и ветерани, събрани на Червения площад в Москва.

Съветският народ спаси света от фашизма, обяви Путин на парада за 75 г. от Деня на победата
Обновена

Съветският народ спаси света от фашизма, обяви Путин на парада за 75 г. от Деня на победата

Задължени сме да защитаваме и отстояваме истината за Великата отечествена война

Той също така заклейми това, което нарече пълзящо завръщане на идеологиите от времето, когато "лозунгите за расово и национално превъзходство, за антисемитизъм и русофобия станаха по-цинични от всякога".

Речта на Путин беше изнесена в началото на ежегодния парад, на който военна техника минава по улиците на Москва.

Държавната руска агенция РИА "Новости" съобщи, че над 12 000 военнослужещи са взели участие в неделния парад в руската столица, както и около 190 броя военна техника и 76 бойни самолета и хеликоптера.

Паради за Деня на победата, които се превърнаха в ежегодни събития едва след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., също така се проведоха в десетки градове в цялата страна.

Държавният празник е от централно значение в руския календар, като проучване тази седмица на държавната социологическа агенция ВЦИОМ показва, че 69 процента от руснаците го смятат за най-важния на страната.

Една трета от анкетираните са казаха пред ВЦИОМ, че ще участват в тържествата, докато една пета са посочили, че ще гледат по телевизията.

По време на двете десетилетия на власт на Путин празникът придоби все по-голямо значение при представянето на обновената руска военна мощ.

"Съветският народ спази свещената си клетва, защити родината и освободи европейските страни от черната чума", отбеляза руският държавен глава в речта си.

Путин на парада за Деня на победата: В други страни безсрамно лъжат децата си за войната
Обновена

Путин на парада за Деня на победата: В други страни безсрамно лъжат децата си за войната

На Червения площад се проведе традиционния военен парад, показан беше и нов модел Калашников