Колективният Запад целенасочено разрушава европейската система за сигурност. Това заяви руският президент Владимир Путин в обръщението си към участниците и гостите на Московската конференция за международна сигурност, събщава ТАСС.

Т. нар. колективен Запад целенасочено разрушава европейската система за сигурност, създавайки все нови и нови военни съюзи, подчерта той.

"САЩ и техните васални държави грубо се намесват във вътрешните работи на суверенни държави чрез организиране на провокации, преврати и граждански войни. Те си служат със заплахи, изнудване и натиск, за да принудят независимите правителства да се подчиняват на тяхната воля и да следват правила, които са им чужди", добави Путин.

Песков: Западът се дразни от самото съществуване на Русия

Песков: Западът се дразни от самото съществуване на Русия

Той допусна разблокиране на Facebook и Instagram

Той подчерта: "Всичко това се прави с една цел - (САЩ) да запазят своето господство, моделът, позволяващ да се захранва целият свят, както е било преди векове, и този модел може да се поддържа само със сила".

Руският президент насочи вниманието на участниците в конференцията към факта, че НАТО се придвижва на изток, укрепва военната си инфраструктура, включително чрез разполагане на системи за противовъздушна отбрана и увеличаване на настъпателните способности на силите за нападение.

Путин се забавлява, че Западът го вини за всички беди по света

Путин се забавлява, че Западът го вини за всички беди по света

Руският президент щял да си "поговори сериозно" със западните страни

"На хартия това лицемерно се обявява като необходимост от укрепване на европейската сигурност, но в действителност се случва точно обратното. В същото време предложенията на Русия от декември миналата година просто бяха пренебрегнати за пореден път", заключи Путин.

Той заяви и че Западът се опитва да приложи система, подобна на НАТО, в Азиатско-тихоокеанския регион, съобщава "Ройтерс".

По негови думи Съединените щати се опитват да "протакат" конфликта в Украйна и посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван по-рано този месец е било "старателно планирана провокация".