Ракетна заплаха е обявена в руския Белгород и Белгородска област, според канала Telegram на кметството на Белгород, съобщава ТАСС.

"Внимание! Град Белгород и Белгородска област. Ракетна опасност", се казва в съобщението. Жителите бяха призовани да си останат вкъщи и да не се доближават до прозорците.

Това се случва за поредна вечер в областта. 

Русия свалила украински снаряди над Белгородска област

Русия свалила украински снаряди над Белгородска област

Няма данни за жертви и големи разрушения на този етап

Припомняме, че тече разследване за катастрофата на самолета Илюшин Ил-76 в Белгородска област. Москва обвинява Киев, че е свалил самолета Илюшин Ил-76 в руската Белгородска област, убивайки всичките 74 души на борда, включително 65 пленени украински войници на път да бъдат разменени с руски военнопленници. Украйна нито потвърди, нито отрече твърдението, но поиска международно разследване.

Представители на въоръжените сили на Украйна и Службата за сигурност съобщиха, че са провели среща с роднини и близки на украински военнопленници. Координационният щаб за лечение на затворниците потвърди, че Русия е предала на украинската страна списък с 65 пленени украински военни, които е трябвало да бъдат разменени на 24 януари. Самата размяна не се случи след катастрофата.

Украйна не вярва на списък с имена на военнопленници, загинали с Ил-76

Украйна не вярва на списък с имена на военнопленници, загинали с Ил-76

Кирило Буданов: Киев не разполага с надеждна информация кой и какво е имало на борда на самолета

Зам.-шефът на украинската Служба за сигурност Сергей Андрющенко заяви, че и последните действия на Русия показват преди всичко опити да скрият от световната общественост истинските причини за катастрофата на самолета, включително и това, че Кремъл отхвърли възможността тя да бъде разследвана от международни експерти. "Въпреки това Украйна ще използва всички инструменти, за да разбере истинските причини за случилото се, както и кой или какво наистина е било транспортирано този самолет", заявява Андрющенко.

разследването се води от руските служби за авиационна безопасност и Следствения комитет на Русия, като властите и Кремъл отхвърлиха предложението, което дойде от страна на украинския президент Володимир Зеленски да се проведе международно разследване на катастрофата.