Полицията на Лондон е институционално расистка, женомразка, хомофобска и неспособна да се самоконтролира. Това са заключенията от независимо проучване, увеличаващо натиска върху новия началник на полицията да реформира най-голямата полицейска сила във Великобритания, съобщава "Ройтерс".

Изследването беше поръчано през 2021 г. от тогавашния ръководител на полицията - Кресида Дик, след като служител беше осъден на доживотен затвор за изнасилването и убийството на Сара Еверард. Случаят шокира страната и - заедно с последвалите случаи на престъпления срещу жени - насочи вниманието върху институционалната култура на лондонската полиция.

"Има институционален расизъм, сексизъм и хомофобия вътре в организацията по отношение на начина, по който се третират служителите, както и извън организацията по отношение на това как общностите са контролирани от полицията", се отбелязва в доклада.

Независимото проучване, ръководено от Луиз Кейси, член на горната камара на британския парламент, откри "сериозни" пропуски в столичната полиция, които се нуждаят от "радикална реформа".

Британската полиция вече може да претърсва граждани и без причина

Британската полиция вече може да претърсва граждани и без причина

Разширяват се правомощията на органите на реда

Заключенията идват повече от две десетилетия, след като през 1999 г. разследване на убийството на чернокожия тийнейджър Стивън Лоурънс установи институционален расизъм по отношение на реакцията на служителите на реда.

Кейси подчерта, че доказателствата са абсолютно ясни, че като институция полицията е предубедена и дискриминационна.

От своя страна шефът на лондонската полиция комисар Марк Роули заяви: "Разочаровахме лондончани и нашите собствени редици и този доклад показва ясно това... дълбоко съжалявам".

Той посочи, че отделът за професионални стандарти на силите е бил "засилен" и с тяхна помощ "уволняваме служители с по-бързи темпове".

В проучването от 360 страници се посочва, че полицията се нуждае от силно ръководство, служба за защита на жените и нова стратегия за децата, наред с други препоръки за реформа.

В междинния доклад от миналия октомври се отбелязва, че на силите са били необходими средно 400 дни, за да разрешат обвиненията в неправомерно поведение спрямо своите служители.

Шефът на Лондонската полиция подаде оставка

Шефът на Лондонската полиция подаде оставка

Искането е от кмета