В Чехия бе внесена нова конситуционна жалба срещу Лисабонския договор, а становището на съдиите би могла да излезе едва след няколко месеца, съобщава europe.bg

Чешките противници на Лисабонския договор - група сенатори, от които повечето от консервативната Демократическа гражданска партия (ODS) - внесоха нова молба за проверка на документа в чешкия Конституционен съд в Бърно, потвърди техният водач, критичният към ЕС сенатор Иржи Оберфалцер.

С новата жалба окончателното ратифициране на Лисабонския договор в Чехия изглежда се отдалечава в бъдещето. Въпреки че документът вече беше гласуван от двете камари на парламента с конституционно мнозинство, все още не е подписан от еврокритичния чешки президент Вацлав Клаус. Той вече  обяви, че иска да е „последният в Европа", който да вземе решение по въпроса за Лисабонския договор.

Съдиите от Конституционния съд имат нужда от „до пет месеца" за обсъждане на жалбата.

Според Оберфалцер Конституционният съд трябва сега „ да каже ясно" дали ЕС е международна организация или една „супердържава". Ако се окачестви като „супердържава", то тогава евентуалното прехвърляне на правомощия от чешката държава на ЕС би било противоконституционно. Според чешката конституция не могат да се прехвърлят правомощия на друга държава.

Подобна молба за проверка сенаторите от ODS бяха прокарали още пролетта 2008 г. Седем месеца по-късно съдиите стигнаха до заключението, че по оспорваните точки няма противоречие с конституцията. Тогавашната жалба се отнасяше до други аспекти от тези, които сега ще се разглеждат.

Председателят на социалдемократите Иржи Пароубек и лидерът на десните граждански демократи Мирек Тополанек застанаха на една позиция, че съществува реална опасност страната да остане без еврокомисар, ако  ратификацията на Лисабонския договор се забави твърде много.