След срещата си в Рамала с палестинския лидер Махмуд Абас американският държавен секретар Кондолиза Райс изрази безпокойството си от страданията на невинни хора в Близкия изток, предаде АП.

Освен това Райс за пореден път призова за трайно примирие в Близкия изток, като обаче не говори за незабавно прекратяване на огъня.
От АП коментират, че вероятно тя с премълчаването си подкрепя искането на Израел първо Хизбула да бъде неутрализирана, а след това да бъде обявено прекратяване на огъня.

По време на съвместната пресконференция, дадена след края на срещата между Абас и Райс, държавният секретар на САЩ обяви, че е запознала палестинския лидер с усилията на Вашингтон за постигане на трайно примирие в Ливан.
По думите й тези действия ще помогнат на ливанските власти да се справят с причините на екстремизма и ще доведат до установяването на суверенитет на ливанското правителство върху цялата територия на страната.

От своя страна палестинският президент Абас призова за незабавно прекратяване на огъня в Ливан и за спиране на израелските военни операции в ивицата Газа и на Западния бряг. Абас призова за преговори между Израел и ливанското правителство.

Междувременно стана ясно, че палестинският премиер Исмаил Хания е разкритикувал предложението на Кондолиза Райс за „нов Близък изток", изразявайки опасение, че това може да означава разрушаване на Ливан и убиването на колкото се може повече палестинци.

Припомняме, че след срещата си с израелския премиер Ехуд Олмерт Райс позчерта, че „израелци, ливанци и палестинци са живели достатъчно дълго в страх, терор и насилие".

В комюнике, публикувано след седмичното заседание на правителството в Газа, се казва, че палестинските министри осъждат позициите на САЩ, които използват правото на вето и дават зелена светлина на окупаторите да продължат агресията срещу палестинския и ливанския народ.

Същевременно днес във връзка с посещението на Кондолиза Райс в Палестинската автономия магазините в Рамала, на Западния Бряг останаха затворени в знак на протест, призовани на подобни действия от няколко палестински фракции, сред които Фатах на палестинския президент и управляващото движение Хамас.

Освен това също днес десет палестински движения, базирани в Дамаск, сред които Хамас и Ислямски джихад, разпространиха специално комюнике, в което изразяват подкрепата си за шиитско движение „Хизбула". „Ние предоставяме на Хизбула целия си капацитет в борбата срещу ционистите", се казва в текста на комюникето.