В понеделник двама мъже бяха арестувани по обвинение, че са помогнали за създаването на таен полицейски участък в Ню Йорк от името на китайското правителство, а около три дузини служители на националната полиция на Китай бяха обвинени в използването на социални медии за тормоз на дисиденти в САЩ, съобщиха властите в понеделник.

Случаите са част от поредица съдебни преследвания на Министерството на правосъдието през последните години, насочени към прекъсване на усилията на китайското правителство да локализира в Америка продемократични активисти и други лица, които открито критикуват политиката на Пекин, и да потиска техните изказвания.

Едно от трите дела, обявени в понеделник, се отнася до местен клон на китайското министерство на обществената сигурност, който е действал в офис сграда в квартал "Китайски квартал" в Манхатън, преди да бъде закрит миналата есен на фона на разследване на ФБР. Според Министерството на правосъдието двамата арестувани са действали под ръководството и контрола на китайски правителствен служител и са изтрили от телефоните си комуникацията с този служител, след като са научили за разследването на ФБР, като очевидно са се опитали да възпрепятстват разследването.

Въпреки че се смята, че Китай разполага с тайни полицейски постове в страни по целия свят, служители на Министерството на правосъдието заявиха, че тези арести са първите по рода си в света. 

"Това е грубо нарушение на националния ни суверенитет", заяви Майкъл Дрискол, ръководител на полевия офис на ФБР в Ню Йорк, на пресконференция, на която бяха обявени случаите.

Мъжете, идентифицирани като "Хари" Лу Джианван, на 61 г., от Бронкс, и Чен Дзинпин, на 59 г., от Манхатън, и двамата американски граждани, бяха арестувани в домовете им в понеделник сутринта. Адвокатът на Лу отказва коментар. Адвокатът на Чен получи съобщение по електронната поща с молба за коментар.

В нито един момент мъжете не са се регистрирали в Министерството на правосъдието като агенти на чуждо правителство, заявиха представители на американските правоприлагащи органи. И въпреки че тайният полицейски участък е извършвал някои основни услуги, като например е помагал на китайски граждани да подновят китайските си шофьорски книжки, той е изпълнявал и по-"зловещи" функции, включително е помагал на китайското правителство да открие продемократичен активист от китайски произход, живеещ в Калифорния, казват служителите.

"Ню Йорк е дом на най-добрите в Ню Йорк: полицията на Ню Йорк", заяви прокурорът Брин Пийс, висш федерален прокурор в Бруклин, чиято служба е завела делата. "Не се нуждаем и не искаме таен полицейски участък в нашия велик град."

През последните години служителите на Министерството на правосъдието отдават приоритет на преследването на така наречените "транснационални репресии", при които чуждестранни правителства работят за идентифициране, сплашване и заглушаване на дисиденти в САЩ.

Разузнаването на Нидерландия определя Китай като основна заплаха

Разузнаването на Нидерландия определя Китай като основна заплаха

Русия също активно се опитва да издири чувствителна информация

Знаково дело, свързано с Китай, беше обявено през 2020 г., когато Министерството на правосъдието обвини повече от половин дузина души, че са работили от името на китайското правителство в кампания за натиск, целяща да принуди издирван от Пекин мъж от Ню Джърси да се върне в Китай, за да му бъдат повдигнати обвинения. През януари Министерството на правосъдието повдигна обвинения на трима мъже в предполагаем заговор, възникнал в Иран, за убийството на ирански американски автор и активист, който се е обявил срещу нарушенията на човешките права там.

"В Америка законът защитава всички нас еднакво от преследване, насилие и заплахи за насилие", заяви Дейвид Нюман, високопоставен служител в отдела за национална сигурност на Министерството на правосъдието.

"Тъй като авторитарните правителства - независимо дали става дума за КНР, Русия, Иран или други страни - стават все по-нагли в усилията си да потъпкват правата и свободите, които са в основата на нашата демокрация, Министерството на правосъдието ще удвои усилията си за защита на нашата демокрация, нашите демократични институции и нашия суверенитет", каза Нюман, използвайки акронима за Китайската народна република.

В рамките на отделна схема, обявена в понеделник, Министерството на правосъдието обвини 34 служители на Министерството на обществената сигурност в създаването и използването на хиляди фалшиви акаунти в социалните медии в Twitter и други платформи за тормоз на дисиденти в чужбина.

Прокурорите твърдят, че всички обвиняеми, които са били част от специализирана работна група, работеща в полицейско учреждение в Пекин, са използвали социалните медии и за разпространяване на пропаганда на китайското правителство по теми, включващи протестите срещу расовото правосъдие в САЩ, войната на Русия срещу Украйна и проблемите с човешките права в Хонконг. Всички обвиняеми остават на свобода и се смята, че живеят в Китай.

Освен това в понеделник прокурорите обявиха, че осем китайски правителствени служители, за които се смята, че в момента живеят в Китай, са обвинени, че са наредили на служител на американска телекомуникационна компания да премахне китайски дисиденти от платформата на компанията.

Джин Синдзян, известен също като Джулиън Джин, бивш изпълнителен директор на базираната в Китай компания Zoom, е сред 10-те души, обвинени в изменена жалба. Първоначално той е обвинен през декември 2020 г., когато властите твърдят, че се е опитал да прекъсне серия от срещи на Zoom през май и юни същата година, които са били предназначени за отбелязване на клането на площад Тянанмън през 1989 г.

По това време Джин е служил като основна връзка на Zoom с китайските правителствени правоприлагащи и разузнавателни служби, като редовно е отговарял на искания на китайското правителство за прекратяване на срещи и блокиране на потребители на платформата за видеокомуникации на Zoom, твърдят властите.

Китайските власти отричат ​​съществуването на т.нар. "тайни полицейски участъци" в чужбина. Освен в САЩ разследвания се водят и в Нидерландия, Германия