Според Москва, Турция не може да предава или препродава закупените от Русия ракетни системи С-400 на трети страни без разрешение от руска страна.

Държавната руска агенция ТАСС цитира изявление на пресслужбата на Федералната служба по военно-техническо сътрудничество на Русия, в което се казва, че от купувача на руска военна техника се изисква да представи сертификат за крайния ползвател.

"Затова предаването или реекспортирането й към трети страни без официално разрешение от руска страна е невъзможно", с еказв в съобщението.

Припомняме, по-рано изданието "Defense News" съобщи, че сенаторът републиканец Джон Тюн от Южна Дакота е предложил законова поправка в проекта за военния бюджет за 2021 г., позволяваща доставените в Турция ракети С400 да бъдат изкупени със средства от бюджета на Сухопътните войски на САЩ. Това би позволило на САЩ и Турция да намерят решение на спора за участието на Анкара в програмата за производството на изтребителите от пето поколение F-35 Lightning II. Американската страна нееднократно отправя предупреждения, че въвеждането на въоръжение на руските ракети в турската армия носи риск за натовските системи и ако Турция не се откаже от използването им, няма да може да участва в програмата за F-35.

Същевременно американската страна изисква Анкара да не купува друга военна техника, която е несъвместима с изискванията на НАТО.

Раздразнението на Москва от възможността ракетите С400 да попаднат в САЩ резонира в предупреждения за налагане на санкции срещу Турция, ако подобна сделка бъде сключена.

Президентът на руската Асоциация по международно право Анатолий Капустин заяви пред агенция "Новости", че това може да доведе до "усложняване на отношенията между Русия и Турция".