Група ирански свещеници и учени заявяват, че проведените президентски избори в страната са недействителни. Те са внесли своята позиция в Съвета на Стражите на конституцията, който отговаря за изборните резултати и миналата седмица официално обяви победата на Махмуд Ахмадинеджад.

Все повече се появяват признаци, че разколът сред духовните лица на Иран се задълбочава, пише БиБиСи.

Бившият президент Акбар Хашеми Рафсанджани изрази съжаление от случилото се след изборния ден в страната. Тогава стотици хиляди иранци излязоха на улицата, за да протестират срещу втория мандат на Ахмадинеджад.

В края на седмицата ирански политици съобщиха, че повечето от задържаните при протестите вече са освободени.

В своето заявление групата духовници заявяват освен това, че Съветът на стражите повече няма право да бъде съдия и да подвежда под отговорност именно задържаните заради протестите. Съветът на стражите се състои от шест религиозни лидери и шест юристи.

Бившият президент Рафсанджани може да бъде и вероятният посредник в спора за изборите, по чийто думи „Съветът е изгубил в очите на обществеността репутацията на безпристрастен орган". Той се срещна с роднини на пострадали при сблъсъците.

"Как може да се приеме легитимността на изборите само на основание на това, че така казва Съветът на стражите?. Може ли правителство, дошло в резултата на нарушение на закона, да бъде легитимно?", казват авторите на заявлението.

Според анализатори внесеното заявление потвърждава факта, че в иранския диоцез съществува разкол от най-ниското ниво до най-високо. По непотвърдена информация обаче, изявлението е адресирано до върховния духовен лидер аятолях Али Хаменеи.

Непокорните свещеници посочват, че Съветът на Стражите не е отделил дължимото внимание на жалбите, подадени от Мир Хюсеин Мусауи и Мехди Каруби.
Духовниците призовават своите колеги да ги подкрепят.

Преди няколко дни Рафсанджани направи изявление, първото след изборите, че „съвестта на нито един човек не може да спи в момента, тя не може да бъде удовлетворена от настоящата ситуация.

„Аз се надявам тук до няколко дни всички въпроси да бъдат решени и ситуацията да може да се подбори. Ние трябва да мислим за дългосрочните интереси на страната", посочва бившият президент, намеквайки, че зад кулисите протича процес, който може и да доведе до разрешаване на кризата в страната.