Управата на американският град Мемфис разпусна специалната полицейска част, чиито служители пребиха до смърт млад чернокож мъж, след като разпространен видеоклип на нападението предизвика масов шок и възмущение, предава Франс прес.

Видеото, което показва как петима полицаи многократно ритат и удрят 29-годишния Тайър Никълс, докато той стене и вика майка си, предизвика призиви за реформа на полицията сред гнева.

Градът в южната част на САЩ обяви вчера, че е деактивирал специалното звено, известно като СКОРПИОН, което стартира през 2021 г., за да намали незаконната активност чрез назначаване на повече полицаи в районите с висока престъпност.

Полицейското управление на Мемфис каза в изявление, че е "в най-добрия интерес на всички да деактивираме завинаги звеното "СКОРПИОН"", което означава "Операция за борба с уличните престъпления за възстановяване на мира в нашите квартали".

"Офицерите, назначени в момента към звеното, са съгласни безрезервно с тази стъпка", добавиха от полицията.

Няколко десетки демонстранти призоваха за реформа в полицията вчера следобед, докато се събираха под студения дъжд пред кметството. Те скандираха "Няма справедливост, няма мир!" и носеха с лозунги като "Справедливост за Тир Никълс", съобщава агенцията.

Обвиниха петима полицаи за поредното полицейско убийство на чернокож в САЩ

Обвиниха петима полицаи за поредното полицейско убийство на чернокож в САЩ

Той е убит на 100 метра от дома на майка си