Италиански прокурор започна разследване за непредумишлено убийство във връзка със смъртта на британския технологичен магнат Майк Линч и още шестима души при потъването на луксозна яхта край бреговете на Сицилия. Това предаде агенция Ройтерс.

Ръководителят на прокуратурата на Термини Имерезе, Амброджо Картозио, обяви, че разследването засега не е насочено срещу конкретно лице.

В интерес на собствениците и мениджърите на кораба е да го спасят, посочи прокурор Картозио, добавяйки, че те са уверили пълното си съдействие. Той добави, че няма законово задължение за капитана, екипажа и пътниците да останат в Италия, но властите очакват те да сътрудничат на разследването.

Прокурор Рафаеле Камарано отбеляза, че капитан Кътфийлд е сътрудничил на властите. По думите му всички пътници вероятно са спели по време на бурята, поради което не са успели да избягат.

При потъването на 56-метровата яхта по-рано тази седмица загинаха общо 7 души. Други 15 бяха спасени. Капитанът на плавателния съд Джеймс Кътфийлд и другите оцелели бяха разпитани от властите. Никой от тях не е коментирал публично как е потънал корабът.

Изваждането на яхтата Bayesian от морето може да помогне на следователите да определят какво се е случило, но операцията вероятно ще бъде сложна и скъпа. Останките лежат очевидно непокътнати на дълбочина от 50 метра.

Потъването озадачи военноморски експерти, които казват, че лодка като Bayesian, построена от италианския производител на яхти от висок клас Perini, е трябвало да издържи на бурята и във всеки случай не е трябвало да потъне толкова бързо. Водолази претърсваха потопения кораб цяла седмица, за да извадят телата на загиналите.

Откриха тялото и на последния изчезнал в потъналата яхта край Сицилия

Откриха тялото и на последния изчезнал в потъналата яхта край Сицилия

Предстои идентифициране и аутопсия на телата