Атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са скочили през 2023 г. до най-високото си ниво, откакто се води статистика преди 11 години. Това съобщи група неправителствени организации, цитирана от "Ройтерс".

Почти половината от тези атаки се приписват на държавните сили.

Коалицията за защита на здравето при конфликти, съставена от 40 групи, включително медицински благотворителни организации, докладва за 2562 случая на насилие или възпрепятстване, като арести, убийства и отвличания на лекари и удари по болници в 30 конфликта, сред които тези в Газа, Украйна и Судан.

Това е с около 1/4 повече в сравнение с 2022 г.

Израел постави под обсада още две болници в Газа

Израел постави под обсада още две болници в Газа

Медицински екипи и пациенти са напълно блокирани и в изключителна опасност

За разлика от Световната здравна организация, която също документира атаките срещу здравеопазването, групата разпределя отговорността и посочва, че правителствата са виновни за почти половината от нападенията.

Лен Рубенщайн, председател на коалицията и професор от университета "Джон Хопкинс", призова за "далеч по-категорични действия за прекратяване на бича на насилието срещу здравеопазването" и поиска от правителствата да спрат трансфера на оръжие към извършителите и да настояват прокуратурата да подведе под отговорност виновниците.

Групата използва данни с отворен код и принос на партньори и кръстосани проверки, за да гарантира, че няма двойно отчитане.

СЗО: Ситуацията с болница Ал-Шифа е катастрофална

СЗО: Ситуацията с болница Ал-Шифа е катастрофална

Много пациенти ще загинат, ако не бъдат евакуирани

Коалицията приписва 489 инцидента в Газа през миналата година на израелските сили, включително смъртни случаи или наранявания на медици и удари или набези срещу болници. Не е установена отговорност в седем други случая, включително относно смъртта на шестима израелски военни медици, убити в битки в отделни инциденти между октомври и декември, както и бомбардирането на болница Ал-Ахли на 17 октомври 2023 г.

Израел, чиято военна офанзива в Газа започна след смъртоносната атака на "Хамас" на 7 октомври, твърди, че болниците в палестинския анклав се използват като бази от бойците на палестинската групировка.