Гласуването в Избирателната колегия на САЩ изглежда е поставило рекорд за броя на т. нар. "неверни" гласове, подадени в последното препятствие пред президентския изборен процес в САЩ, съобщава ДПА.

Седем електори от 538-членната Избирателна колегия избраха да се противопоставят на народния вот в техния щат, избирайки някой друг измежду Доналд Тръмп или Хилари Клинтън в гласуването, което се проведе в понеделник.

Тръмп официално избран за президент

Тръмп официално избран за президент

Получи подкрепата на повече от 270 електори

Предишният рекорд от шестима електори е бил регистриран през 1808 г. Резултатът от гласуването в Избирателната колегия ще бъде официализиран, след като бъде представен пред Конгреса на 6 януари.

Седемте "неверни" гласа са били подадени в щатите Вашингтон, Тексас и Хавай. Най-малко четири опита са били направени в други щати, но тези електори са омекнали, след като им било припомнено, че те са длъжни да гласуват за кандидата, спечелил в техния щат.

Резултатът от гласуването в понеделник, който първоначално показваше, че шестима електори не са гласували както са обещали, очаквано беше в полза на Тръмп, след като широко разгласеният опит за блокиране на победата на Тръмп не се състоя. Само двама от "неверните" електори, и двамата в Тексас, не са гласували за него, с което за него гласуваха общо 304 електори, докато за Клинтън - 227 от членовете на Избирателната колегия.

Другите пет "неверни" електори са били срещу Клинтън. Четирима от тях са били в щата Вашингтон, където три гласа бяха подадени за републиканеца Колин Пауъл, който беше държавен секретар по времето на Джордж У. Буш, а един глас е бил подаден за активист на индианците. Петият, в Хавай, е отишъл за сенатора Бърни Сандърс, който беше конкурент на Хилари Клинтън за номинацията на Демократическата партия в надпреварата за Белия дом.

Двамата електори в Тексас са гласували за губернатора на щата Охайо Джон Кейсик и бившия конгресмен Рон Пол, либертарианец и баща на бившия републикански президентски кандидат Ранд Пол.

Няколко щата приеха закони срещу "неверните" електори. Те могат да бъдат глобени, заменени или техните гласове да бъдат анулирани, ако не гласуват както са обещали да гласуват, когато са били селектирани като електори.