Републиканският национален комитет заяви, че има право да използва името на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп за набиране на средства. Органът изложи аргумента в отговор на писмото на Тръмп с искане комитетът да спре да използва името и образа му.

Главният съветник на организацията Джъстин Риймър заяви, че Републиканската партия "има пълното право да се позовава на публични личности, докато участва в основната, защитена с Първата поправка за политическата реч, и ще продължи да го прави в преследване на тези общи цели", съобщи АП.

Републиканци в САЩ обмислят анти-Тръмп партия

Републиканци в САЩ обмислят анти-Тръмп партия

Повече от 120 републиканци са провели разговор миналия петък

Тръмп има спорни отношения с Републиканската партия от загубата на президентските избори. Наскоро той призова за отстраняването от бюлетините за първичните избори на партията за 2022 г. на републиканските депутати, които гласуваха за импийчмънт на Тръмп преди седмици.

Тръмп е чувствителен към използването на името му. Освен това експрезидентът се вбесил от факта, че трите групи подкрепят републикански конгресмени, гласували на страната на демократите за импийчмънта на Тръмп след размириците на 6 януари.

В Републиканската партия се води борба между фигури от върхушката като лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл, които искат партията да остави Тръмп в миналото и съюзниците на експрезидента, като сенатор Линдзи Греъм, според които бъдещето ѝ зависи от енергията на поддръжниците му, коментира "Ройтерс".

Републиканците искат Доналд Тръмп на изборите през 2024 г.

Републиканците искат Доналд Тръмп на изборите през 2024 г.

54% казват, че ще подкрепят Тръмп на първичните избори