Десетки републиканци от администрацията на бившия президент на САЩ Джордж У.Буш напускат партията. Те са смаяни от отказа на много републиканци да изоставят Доналд Тръмп след лъжите, че изборите са опорочени, което доведе до щурмуване на Капитолия през миналия месец, информира "Ройтерс".

Доналд Тръмп извърши рокади в адвокатския си екип

Доналд Тръмп извърши рокади в адвокатския си екип

Бившият президент се подготвя за импийчмънт

Тези републиканци, някои от тях са заемали топ постове в администрацията на Буш, коментират, че са се надявали загубата на Тръмп да накара партийните лидери да изоставят бившия президент и да заклеймят безпочвените му твърдения, че президентските избори през ноември са били откраднати.

Те заявяват още, че повече не могат да разпознаят партията, на която служат, след като много републикански законодатели продължават да стоят зад Тръмп. Някои прекратиха членството си, други оставят да изтече, а малка част се регистрират като независими, съобщиха дузина политици от администрацията на бившия президент Джордж У.Буш.

Над $250 млн. събрал Тръмп за касиране на вота

Над $250 млн. събрал Тръмп за касиране на вота

Нови данни за подкрепа

"Републиканската партия повече не съществува, както я познаваме. Бих я нарекла култът към Тръмп", коментира Джими Гуруле, бивш заместник-министър на финансите с ресор тероризъм и финансово разузнаване по време на администрацията на Буш.

Кристофър Пърсел, който работи шест години към пресцентъра на Белия дом по време на управлението на Буш, заяви, че 60-70 бивши служители от администрацията на Буш решиха да напуснат партията или да прекратят контактите. Броят им се увеличава всеки ден, подчерта той.

В момента в партията има сблъсък между недоволни умерени републиканци, независими, които са отвратени от влиянието на Тръмп в партията и републиканци, които продължават да подкрепят бившия държавен глава.