Мохсен Резай, който е старши командир на Ислямската революционна гвардия на Иран, предупреди военноморските сили на САЩ да държи своите кораби, включително и самолетоносач, на разстояние от катерите на гвардията във водите на Персийския залив.

"Тръмп, кажи на вашите военни кораби да не преминават близо до катерите на Революционната гвардия", настоя Резай, цитиран от агенция ИСНА.

Рохани заплаши САЩ с усъвършенствани центрофуги за обогатяване на уран

Рохани заплаши САЩ с усъвършенствани центрофуги за обогатяване на уран

Решението на Америка е върхът на глупостта и невежеството, коментира Лариджани

Коментарите бяха направени ден след като Вашингтон определи Революционната гвардия на Иран за терористична организация, което иранският върховен лидер аятолах Али Хаменеи определи като действие, основаващо се на американската "ненавист" срещу гвардията.

"Революционната гвардия на Иран е авангардът както на бойното поле, изправяйки се срещу врага на (иранските) границите и дори на няколко хиляди километра (в Сирия), така и на политическото бойно поле срещу врага", подчерта Хаменеи.

Тръмп обяви Революционната гвардия на Иран за терористична групировка

Тръмп обяви Революционната гвардия на Иран за терористична групировка

Решението е безпрецедентно в историята

Имайки предвид на хода на САЩ за вкарване на гвардията в черния списък, Хаменеи заяви, че "такава злост няма да доведе до никъде" и че "с тяхната измама се връща обратно към тях, враговете на Ислямската република - такива като Тръмп и идиотите (...) в американското правителство - се движат към дъното".

Началникът на Революционната гвардия Мохамед Али Джафари от своя страна отхвърли действията на Вашингтон, които според него били "доста смешни, тъй като Революционната гвардия е в сърцата на хората".

Иран определи военните на САЩ за терористична организация

Иран определи военните на САЩ за терористична организация

Реципрочна мярка на действията на САЩ

Джафари също така обеща, че "Революционната гвардия ще увеличи своите отбранителни и нападателни способности през следващата година".

Вчера Върховният съвет по национална сигурност на Иран определи Централното командване на САЩ (CENTCOM) и всички свързани с него сили за терористична организация като реципрочна мярка на действията на САЩ.

Обявявайки решението си да включи Революционната гвардия на Иран в черния списък вчера, американският президент Доналд Тръмп се похвали, че този "безпрецедентен" ход "признава реалността, че Иран не само е държава спонсор на тероризма, но и че Революционната гвардия активно участва в, финансира и подкрепя тероризма като инструмент на държавното управление ".