Руският районен център Рилск, Курска област, където в близост се разгръща операцията на украинската армия, е напуснат от почти 2/3 от населението.

Главата на района Андрей Белоусов заяви пред журналисти, че евакуацията е факт, но не посочи точния брой на останалите и напусналите. Държавната агенция ТАСС уточнява, че от около 15000 жители, в момента в града са останали между 5 и 7000 души.

Агенцията добавя, че съотношението на останали и напуснали е приблизително същото в целия окръг. Общо в Рилския окръг живеят около 30 000 души.

Според Белоусов повече от пет хиляди местни жители са били изведени с автобуси на 9 август в съответствие с обявената от властите "доброволна евакуация". Останалите са си тръгнали самостоятелно.

"В момента са тръгнали 14 автобуса - 560 души", цитира ТАСС Белоусов.

Рилски район, разположен в западната част на Курска област, граничи със Сумска област на Украйна, на около 30 км от границата по права линия.

Според непотвърдена информация и от двете воюващи страни, украинските части са се приближили почти до границите на региона от юг, от Судженския район през Кореневски.

Освен това още на 7 август някои руски военни пропагандни канали предположиха, че украинската армия се готви да навлезе във втория участък от границата именно в Рилския район, от украинския Глухов. Досега това не се е случило.

ISW: Продължава украинското настъпление в руската Курска област

ISW: Продължава украинското настъпление в руската Курска област

Кремъл обмисля как да отблъсне щурма

Без електричество остана град Курчатов и населени места в пет окръга в Курска област. Това съобщиха руски телеграм канали, както и губернаторът Алексей Смирнов.

Аварията е в резултат на удар на украински дрон върху подстанция край Курск, където е избухнал и пожар. Според информацията на Смирнов подстанцията е пострадала от отломки на свален дрон. Повече информация не се предоставя.

Местни телеграм канали публикуват снимки на голям стълб дим. По тяхна информация гори подстанция "Южная", която се намира в район Октябрьски, между Курск и Курчатов.

Как нахлуването на Украйна в Русия може да промени войната

Как нахлуването на Украйна в Русия може да промени войната

Украинските сили предприеха дързък набег в руската Курска област, плениха руски войници, унищожиха оборудване, изненадаха и унижиха Кремъл

Курската атомна електроцентрала се намира близо до град Курчатов. Засега няма информация за заплаха за нея.