Бившият президент на Бразилия Жаир Болсонару не е искал италианско гражданство и вероятно няма да получи такова дори и да подаде молба, заяви Италия, съобщава "Ройтерс".

Преди дни стотици поддръжници на бившия бразилски лидер бяха арестувани, след като щурмуваха сградите на държавни институции.

Новият президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва, който встъпи в длъжност на 1 януари, след като победи крайнодесния си съперник Болсонару на изборите през октомври, обеща да изправи пред правосъдието отговорните за насилието през уикенда.

Болсонару отлетя за Съединените щати в края на миналата година - 48 часа преди края на мандата му. Той е разследван за най-малко четири престъпления в страната си, а бразилските медии съобщиха, че е поискал италианско гражданство.

Италианският външен министър Антонио Таяни обаче отрече това.

"Той не го е поискал и що се отнася до мен, не вярвам, че може да го получи такова", посочи министърът.

Повече от 1500 задържани за бунта в Бразилия

Повече от 1500 задържани за бунта в Бразилия

Губернаторът на федералния окръг Ибанейс Роша да бъде отстранен от длъжност

Съгласно италианското законодателство, едно лице може да претендира за гражданство, ако разполага с доказателства, че е имало италиански предци. При кандидатстването обаче се взема предвид и криминалното досие на лицето.

Прадядото на Болсонару е роден в Ангилара в Североизточна Италия, което би позволило на бившия бразилски президент и на децата му да получат гражданство.

Министерството на външните работи на Италия потвърди, че двама от четиримата синове на Болсонару - Едоардо и Флавио, са поискали гражданство през 2020 г. Искането им все още се обработва.

Италианските консулства в страните, където се подават заявления, се занимават с подадените молби и се очаква да обработят документите в рамките на 24 месеца.

Дипломатически източник обаче твърди, че консулствата на Италия в Бразилия са затрупани с молби, което означава, че вероятно ще отнеме години, преди кандидатите да получат италиански паспорт.

САЩ и Великобритания осъдиха сблъсъците в Бразилия

САЩ и Великобритания осъдиха сблъсъците в Бразилия

Поддръжници на Болсонару щурмуваха Конгреса и президентския дворец

Левият италиански парламентарист Анджело Бонели призова правителството да не дава гражданство на никого от семейството на Болсонару. Той заяви, че на хората са били необходими средно между 10 и 15 години, за да получат гражданство чрез родови връзки и предупреди, че синовете на Болсонару не трябва да получават преференциално отношение.

Бонели обвини семейството на Болсонару в активна подкрепа на атаката срещу ключови бразилски институции през уикенда от хиляди последователи на бившия президент.

"Италианското правителство трябва да е ясно. Без гражданство за децата на Болсонару и бившия президент. Няма гражданство за поддръжниците на превратаджиите", отсече той.

Гневни тълпи вилняха в Конгреса на Бразилия, Върховния съд и президентството в неделя, трошейки прозорци, мебели и произведения на изкуството, като това бе най-ожесточеното нападение срещу държавните институции след завръщането на Бразилия към демокрацията през 80-те години на миналия век.

Популизмът по света удари 20-годишно дъно

Популизмът по света удари 20-годишно дъно

За две години броят на хората, живеещи под популистко управление, е намалял с 800 000 души

Болсонаро заяви, че е възнамерявал да остане в САЩ до края на януари, но е размислил и планира да се върне в Бразилия скоро, за да види лекарите си.

Италианската дясна партия "Лига", която е в управляващата коалиция в Италия, има близки връзки с Болсонару, като нейният партиен лидер Матео Салвини в миналото го е наричал приятел.

Болсонару посети дома на прадядо си през 2021 г. и му беше дадено "почетно гражданство" на Ангилара от кмета, който е политик от Лигата. Този ход обаче се оспорва във Висшия съд на Италия.