Победителят на изборите в Словакия, лявата партия СМЕР-ССД на бившия премиер Роберт Фицо, постигна споразумение в сряда с лявоцентристката ХЛАС (Глас) и обединението от националистически партии (СНС) за формиране на коалиция, която се стреми да създаде ново правителство този месец, предава Ройтерс.

Фицо, който обеща да спре военната помощ за Украйна и критикува санкциите срещу Русия, ще ръководи планираното правителство.

ХЛАС, която се отдели от СМЕР през 2020 г., зае трето място на изборите на 30 септември и беше определена като решаваща за формирането на всяка възможна правителствена формация. Те отхвърлиха преговорите с либерална партия във вторник, отваряйки пътя за сделка със СМЕР.

ХЛАС, която анализаторите смятат за по-умерена от СМЕР-ССД, се стреми да гарантира посоката на външната политика на Словакия като член на Европейския съюз и НАТО.

Припомняме, че на 5 октомври президентът на Словакия Зузана Чапутова отхвърли плана на служебното правителство на нейната страна за изпращане на допълнителна военна помощ на Украйна, предаде тогава Асошиейтед прес.

Тя заяви, че служебният кабинет няма нужните правомощия. Също така изтъкна, че партиите, които са против помощта за Украйна в момента преговарят за съставяне на правителство.

Призовават европейските социалисти да изключат партията на Фицо

Призовават европейските социалисти да изключат партията на Фицо

Манфред Вебер сравни словашкия политик с Виктор Орбан