Във вторник родителите на австралийския журналист, задържан в Кайро, призоваха египетските власти да освободят сина им, наричайки обвиненията срещу него абсурдни. Те дадоха пресконференция в разположения на източния бряг град Брисбейн, където призоваха медиите от цял свят да обърнат внимание на случая.

От офиса на „Ал Джазира" в Египет за пореден път заявиха, че репортерът Питър Грест и останалите трима задържани нямат никакви връзки с наскоро обявеното за незаконно движение „Мюсюлмански братя", каквито бяха обвиненията.

Припомняме, че на 29 декември миналата година египетските сили за сигурност арестуваха журналиста от „Би Би Си" Питър Грест, ръководителя на кореспондентското бюро на "Ал Джазира" в Кайро Мохамед Адел Фахми, продуцента Бахер Мохамед и оператора Мохамед Фаузи.

Съобщение на египетското външно министерство обвини екипа и в „излъчване на нелегална телевизионна програма от хотелски апартамент", която е навредила на националната сигурност. Към момента и четиримата задържани се намират в затвора Тора.

Военните, поели властта в Египет след свалянето на Морси, прибегнаха до сурови мерки при потушаването на бунта на ислямистите. Хиляди бяха арестуваните, а няколкостотин бяха убити в нестихващата вълна от насилие, заляла страната от лятото на тази година. Ситуацията се усложни още повече, след като гражданското общество започна да изразява своята неприязън и към хунтата, завзела властта след свалянето на Морси.

В началото на миналата седмица Египет проведе референдум за нова конституция, идеята за която бе подкрепена от 98,1% от избирателите при активност от 38,6%.

В документа се предвижда забрана за създаване на политически партии на религиозна основа, както и провеждането на политическа дейност, базирана върху религията.

През март тази година в страната ще се проведат нови избори за държавен глава. Дотогава длъжността ще изпълнява временният президент Адли Мансур.