Президентът на Иран Хасан Рохани заяви по време на среща с представителите на властите в понеделник, че американците са признали провала на политиката си на максимален натиск и това е голяма победа за иранската нация. Освен това той подчерта, че американците са задължени да прекратят онези санкции, които противоречат на ядреното споразумение, предаде IRNA.

САЩ дадоха примери на Иран кои санкции отменят

САЩ дадоха примери на Иран кои санкции отменят

САЩ и Иран водят непреки преговори във Виена

Той каза, че тази победа е резултат от съпротивата на иранската нация през последните три години и половина, напътствията на върховния лидер и цялостните управленски усилия на правителството през най-трудния период от историята на страната ни. Рохани призна също, че последните 15 месеца, страната е била подложена на двоен натиск с пандемията от коронавирус, за което можем да кажем, че е била сред най-тежките епохи през миналия век.

В края на април беше съобщено, че администрацията на американския президент Джо Байдън обмисля възможността за почти пълна отмяна на някои от най-строгите санкции, наложени на Иран.

До седмици може да се постигне сделка между САЩ и Иран

До седмици може да се постигне сделка между САЩ и Иран

Всичко зависи от Техеран, обяви Вашингтон преди поредния кръг преговори

Западните представители на преговорите във Виена се споразумяха по-рано през месеца да премахнат големите санкции срещу ИранНямаше обаче преки преговори между американски емисари и ирански представители във Виена.

Русия обяви, че вижда значителен напредък за връщането на САЩ към иранската ядрена сделка.