Председателят на временното правителство на Киргизстан Роза Отунбаева получи пълномощията на президент на републиката.

Съответен декрет затова е приет от временното правителство, поело властта в началото на април месец след вълната от масови протести.

Според декрета на временното правителство, длъжността на президента ще бъде изпълняван от Роза Отумбаева. Срокът е до встъпване в длъжност на новоизбран президент и най-късно до 31 декември 2011 година.
Също според решението временно изпълняващия длъжността няма да се яви като кандидат на предстоящите избори. Също така няма право да е член на политическа партия, трябва да съблюдава политически неутралитет и да се въздържа от каквито и да е действия в поддръжка на партии то политическия живот на страната.

Въпреки че декретът на временното правителство влиза в сила от днес, на 27 юни ще бъде включен като въпрос във всенародния референдум за приемане на нова конституция на Киргизстан.

Едновременно с това двама души загинаха в южната част на Киргизстан при масови безредици. През болниците и медицинските служби на Джалал Абад са минали 62 ранени.
В административния център продължават периодично да възникват сблъсъци на политическа и етническа основа - между киргизи и узбеки, които се провокират от привърженици на експрезидента Курманбек Бакиев.

Временното правителство и днес обсъди въвеждането на полицейски часв Джалал Абад и в други по-големи градове в Южен Киргизстан.

Новата власт в Киргизстан се ползва с признанието както на Русия, така и на САЩ и международната общност в лицето на ООН, въпреки че сваленият президент Бакиев се отметна от решението си да се оттегли и заплаши с бунтове е размирици именно в южната част на страната, откъдето е родом и където партията му има най-силни позиции.

Курманбек Бакиев, който получи политическо убежище в Беларус, е обвинен заедно със свои сподвижници за стрелбата срещу демонстранти на 7-8 април.