Румънският парламент осъди експулсирането на цигани от Франция и други европейски държави, като го определи като „сериозно нарушение" на директивите на Европейския съюз и на човешките права, съобщи bloomberg.

Депутатите съобщават в официална позиция, че действията на западноевропейските власти нарушават „правото на свободно придвижване на всички европейски граждани, без значение от националността и расата им".

Политиката на Париж беше разкритикувана от Европейския парламент, Католическата църква и влиятелни вестници като „Монд", „Файненшъл Таймс" и „Ню Йорк Таймс". Комисарят по правосъдието на ЕС Вивиан Рединг сравни действията срещу незаконните цигански лагери с действия от Втората световна война, но в последствие се извини за изказването си.

Френската полиция беше изпратена в циганските лагери след като номади предизвикаха безредици в централна Франция. Гневът им беше породен от убийството на циганин от полицаи. Повече от 500 нелегални лагера бяха премахнати от този момент, според изказвания на президента Саркози.

Румънският парламент изиска от президента Траян Бъсеску и правителството „да вземат всички политически и дипломатически мерки за защита на правата на румънските граждани като част от населението на ЕС".

Държавният глава съобщи пред чуждестранни журналисти, че е изискал от френския си колега експулсирането на румънски цигани да спре. Никола Саркози е предложил да обсъдят въпроса на среща след няколко седмици.