Социалдемократическото правителство на Румъния оцеля при вот на недоверие в парламента, внесен от дясноцентристката опозиция, като партньорите на социалдемократите в управляващата коалиция не са участвали в гласуването, съобщава "Ройтерс".

Депутати от управляващата коалиция - социалдемократите, техните дългогодишни съюзници от АЛДЕ и представляващата етническите унгарци партия УДМР, които имат около 61 процента от депутатските места, са се въздържали.

В криза сме, обяви президентът на Румъния, бойкотиран от управляващите

В криза сме, обяви президентът на Румъния, бойкотиран от управляващите

Президентът на Румъния Клаус Йоханис атакува управляващата коалиция

За да бъде свалено правителството, трябваше 233-ма депутати да подкрепят вота на недоверие, или 50 процента от всички депутати.

Припомняме, в Румъния от седмици обстановката е много напрегната, след като наскоро поелите властта социалдемократи внесоха промени в законодателството, според които политици и други властимащи щяха да бъдат амнистирани, ако са откраднали по-малко от 45 хил. евро.

Това предизвика бурна негативна реакция в румънското общество, като улиците на градовете бяха залети от стотици хиляди хора, които протестираха срещу опита на управляващите да стопират сериозните успехи в борбата срещу корупцията, постигнати от румънската съдебна система.