Президентът на Бразилия Дилма Русеф започна да изнася вещите си от президентския дворец, още преди края на процедурата по импийчмънт в сената, съобщи агенция "Новости".

Уточнява се, че вещите ще бъдат пренесени в личната й резиденция като държавен глава - Palacio de la Alvorada.   

На 12-ия час от обсъжданията в сената се бяха изказали 35 сенатори, 28 от които се обявиха за отстраняването на Русеф от поста. За да бъде успешна процедурата на сегашния етап са необходими 41 гласа.  

Мексиканският портал Vanguardia съобщи, че около изхода на президентския дворец са разположени допълнителни заграждения.

По-рано полицията разпръсна със сълзотворен газ привърженици на Русеф, които предизвикаха безредици край парламента. Някои от демонстрантите хвърляха петарди срещу полицаите.

Ако гласуването в сената приключи с подкрепа за предложения от опозицията импийчмънт,  Русеф ще бъде отстранена от поста си за 180 дни.
След изтичането на 180-те дни сенатът отново трябва да се произнесе на специално заседание, под председателството на главата на върховния съд и съдбата на Русеф ще бъде решена окончателно. Асо две трети от депутатите (54 души) подкрепят импийчмънта, тя ще трябва за напусне поста си.