Повечето от украинските кораби, които са били заловени от 2014 г. насам, ще бъдат бракувани след приключването на специална военна операция, съобщи ТАСС, като се позова на източници от Черноморския флот.

"Много от тях вече дори не могат да се теглят. Повечето от тези части са технически неизправни, а бойните им способности отдавна са остарели", се казва в доклада.

Източникът припомни, че пленените и заловените кораби на украинските ВМС заемат кейовете на пунктовете за базиране на Черноморския флот и се нуждаят от разходи за поддържане.

"Съдбата на украинските военни кораби, които са под руски контрол от пролетта на 2014 г., ще бъде окончателно решена веднага след приключването на специалната военна операция", се казва в изявлението на Москва.

Отбелязва се, че преди това всички украински кораби официално са били под съответната юрисдикция - Русия е предложила да ги върне след края на военните действия в Донбас.

По-рано капитанът, който е служил на потъналия в Мариупол кораб, заяви, че вдигането му ще разкрие тайните на украинските въоръжени сили.