Дори съюзниците на френския президент Еманюел Макрон не знаят откъде идват неговите агресивни изявления. Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова пред ТАСС.

По повод привикването на френския посланик в руското външно министерство предния ден тя посочи: "Нито Франция, нито нейните най-близки съюзници могат да разберат какво говорят постоянно Макрон и неговият вътрешен кръг, сформиран наскоро, включително, ако говорим за дипломатическа служба, хората, които са доста зелени".

Макрон пак заговори за изпращане на войски в Украйна - ако Русия пробие фронта

Макрон пак заговори за изпращане на войски в Украйна - ако Русия пробие фронта

Ако Русия победи, няма да има сигурност в Европа, предупреждава френският лидер

"Много често съюзниците на Франция от Великобритания и Германия, както разбираме, се опитват да получат разяснения какво има предвид френското ръководство, без да получат пряк отговор", отбеляза Захарова. "Тези изявления обаче са не само противоречиви - имам предвид изявленията на Макрон и на висшия служител на отбраната, на висшия дипломат - но и много агресивни, което беше причината за привикването на посланика", обясни тя.

"Поредна поредица от странни и агресивни действия и изявления", подчерта говорителката.

Френският посланик в Москва беше привикан в руското МВнР ден по-рано и бе предупреден, че линията на Париж е разрушителна. Министерството посочи, че опитите на Франция да създаде "стратегическа несигурност" за Русия с изявления за възможно разполагане на войски в Украйна няма да успеят.

Макрон: Кой може да се преструва, че Русия ще спре дотук?

Макрон: Кой може да се преструва, че Русия ще спре дотук?

Слабост е да си поставяме ограничения по отношение на такъв враг