Предложенията на руския президент Владимир Путин за поддържане на стратегическата стабилност и удължаване на мерките за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (нов договор СТАРТ) създават възможности за съвместно търсене на конструктивни решения, обяснява руският външен министър Сергей Лавров на съвместна пресконференция след разговори с гръцкия си колега Никос Дендиас, цитиран от ТАСС.

"Споделихме нашето мнение за ситуацията в областта на стратегическата стабилност, на първо място, в контекста на отношенията между Русия и Съединените щати, след като Вашингтон прекрати Договора за АБМ и Договора за ИНФ", коментира той.

"Путин изпрати подробни съобщения относно тези проблеми и перспективите за удължаване на Нов СТАРТ до много световни лидери, включително Съединените щати и други членове на НАТО. Надяваме се, че това ще позволи конструктивно да се разгледа настоящата ситуация и да се намери взаимно приемлив начини за преодоляване", допълва Лавров.

Москва е обезпокоена от действията на страните-членки на НАТО, включително САЩ, за изграждане на военно присъствие в региона на Източното Средиземноморие, които очевидно са антируски, коментира дипломатът.

Тръмп обяви: САЩ искат да сключат сделка за контрол на оръжията с Русия и Китай

Тръмп обяви: САЩ искат да сключат сделка за контрол на оръжията с Русия и Китай

Тръмп обаче не отговорил дали САЩ биха искали удължаване на Нов СТАРТ

"Загрижени сме за случващото се в Източното Средиземноморие, в малка степен, за действията на САЩ и НАТО, насочени към изграждане на военното им присъствие в този регион с ясно антируско намерение".

Лавров посочва необходимостта страните от региона да формулират позицията си, разчитайки на собствените си интереси за национална сигурност и законно желание да развиват връзки с всички партньори, включително Русия.

Лавров коментира и геоложките проучвания на Турция край бреговете на Кипър. Той отбеляза, че "Русия призовава всички заинтересовани страни, включително Турция, Кипър, Гърция, Израел и Египет, да разрешат тези въпроси чрез преговори и взаимно приемливи споразумения в рамките на нормите, установени от Конвенцията за морското право от 1982 г."

Путин: САЩ си измислиха предлог в Азия, за да напуснат договора за ядрени ракети

Путин: САЩ си измислиха предлог в Азия, за да напуснат договора за ядрени ракети

Американските ракети засягат интересите на Русия и Русия ще отговори

Създаването на ново правителство в Гърция отвори нови възможности за засилване на отношенията между Москва и Атина, обяснява руският външен министър, откривайки преговорите с Дендиас.

"Програмата ни за отношения е доста богата, връзките се развиват във всички области, от икономиката до хуманитарното сътрудничество. След като правителството ви дойде на власт през май, бяха създадени нови възможности да разгледаме целия комплекс на нашите отношения и да постигнем съгласие относно начините за тяхното стимулиране", коментира руският дипломат.

Според Лавров, освен да обсъждат двустранните отношения, страните "обменят мнения и за ситуацията в Европа, включително средиземноморския регион, както и за глобалната политическа ситуация".

Руският посланик в ЕС предупреди Гърция, че САЩ ще ги изоставят като кюрдите

Руският посланик в ЕС предупреди Гърция, че САЩ ще ги изоставят като кюрдите

Гърция е "сгрешила" със сделката за отбрана, можело и да е лоша преценка за бъдещето