Русия е отворена за диалог относно стратегическата стабилност и неразпространението на ядрени оръжия. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от "Ройтерс".

Въпреки руската инвазия в Украйна, както Русия, така и Съединените щати подчертаха важното значение на поддържането на комуникация по въпроса за ядрените оръжия. Двете държави са най-големите ядрени сили в света, като разполагат с общо около 11 000 ядрени бойни глави.

Русия е отворена за диалог за гарантиране на стратегическа стабилност, запазване на режимите за неразпространение на оръжия за масово унищожение и за подобряване на ситуацията около контрола върху въоръжаването, увери Путин на юридически форум в Санкт Петербург.

САЩ нащрек за руски ядрени оръжия, ако Путин реши да ги използва

САЩ нащрек за руски ядрени оръжия, ако Путин реши да ги използва

Лойд Остин: Русия не иска конфликт с НАТО, това много бързо ще ескалира в конфронтация, която никой не иска да вижда

Той подчерта, че усилията ще изискват "усърдна съвместна работа" и биха били насочени към предотвратяване на повторение на "това, което се случва днес в Донбас".

Руският лидер твърди, че Москва е нахлула в Украйна, за да защити етническите руснаци и рускоезичното население в Източен Донбас от гонения от страна на режима в Киев. Той повтори тези твърдения и днес, обвинявайки Украйна в "престъпления срещу човечеството".

От своя страна, Украйна и Западът заявяват, че руската инвазия е непредизвикан акт на агресия, насочен към завземане на украинска територия и сваляне на президента Володимир Зеленски.

Русия припомни за ядрената си доктрина

Русия припомни за ядрената си доктрина

Решението за използване на ядрени оръжия принадлежи на Путин