Русия нанесе два ракетни удара и повреди стратегически мост в Одеска област в Украйна, съобщиха Украинските държавни железници и местните власти в сряда. Това можело да повлияе на украинските планове за разширяване на износа през дунавските пристанища, предава Ройтерс.

Мостът свързва територията на Украйна с част от Одеска област в района на устието на река Дунав. Той минава над устието на Днестър и е част от единствения изцяло контролиран от Украйна железопътен маршрут до украинските пристанища на Дунав, който Киев смята за ключов за износа в ситуация, когато черноморските пристанища са блокирани.

Украйна, основен земеделски производител, изнасяше повечето от стоките си през морски пристанища, но след нахлуването на Русия през февруари беше принудена да ги изнася с влак през западната си граница или през малките си пристанища на река Дунав.

Първата атака беше във вторник вечерта и в резултат на удар на ракета мостът над устието беше повреден, но според местните власти е можело бързо да бъде възстановен. Вторият удар е извършен в сряда сутринта и все още не се съобщава за състоянието на моста. Украинските държавни железници отказаха коментар.

"Железопътният клон, разбира се, пострада. Ефектът е минус 150 или повече вагона/контейнера с метал и зърно на ден", каза пред Ройтерс Роман Русаков, представител на украинското Министерство на земеделието.

Той каза, че делът на зърнените товари в общите доставки към Измаил не е толкова висок и "няма да има съществени промени".

Данните от железниците показват, че към средата на април около 1000 вагона с различни товари, включително 238 вагона със зърно, са пристигнали на гара Измаил, основното дунавско пристанище на Украйна.

Украински служители заявяват, че страната се стреми да увеличи експортния капацитет на речните пристанища на Дунав, които позволяват транспортирането на зърно през Дунав до румънските черноморски пристанища.

Румънското черноморско пристанище Констанца тази седмица съобщи, че Украйна е изпратила около 80 000 тона зърно в пристанището досега, като се очаква да пристигнат още.

Пристанището, което има капацитет за съхранение от около 2 милиона тона, обработи износ от около 24 милиона тона миналата година.

Русия блокира износа на зърно от черноморските пристанища

Русия блокира износа на зърно от черноморските пристанища

От 100 до 300 кораба са блокирани

Украинските търговци казват, че при липса на директен железопътен маршрут доставките на зърно могат да се извършват по вече активно използваните автомобилни маршрути. Зърното може да се доставя и от север по съществуващия маршрут през Молдова.

Съществува още един железопътен маршрут до Измаил, минаващ през територията на отцепилия се от Молдова регион на Приднестровието, но в началото на март беше взривен ключов мост от този маршрут.

Конфликтът в Украйна застрашава реколтата

Конфликтът в Украйна застрашава реколтата

Има недостиг и на семена и торове

Украйна обвини Москва във вторник, че се опитва да въвлече Приднестровието във войната, след като властите в подкрепяния от Москва регион заявиха, че са били обект на поредица от атаки.

От 25 април в непризнатото Приднестровие се чуват експлозии, за които никой не поема отговорност. Президентът на Молдова свика заседание на Съвета за сигурност на страната, приднестровските власти обявиха някои терористични атаки. Украйна нарича това, което се случва в Приднестровието, провокация.

В същото време ескалацията в Приднестровието съвпадна с изявлението на заместник-командващия на Централния военен окръг на Русия генерал Рустам Минекаев, който на 22 април обяви, че Русия е влязла във "втората фаза на специална операция", чиято цел е не само да се установи пълен контрол над Донбас, но и да се превземе цялата южна част на Украйна. "Това ще даде изход към Приднестровието, където също има факти за потискане на рускоезичното население", каза руският генерал. Нито Кремъл, нито руското Министерство на отбраната коментираха изявлението му.