Посланикът на Молдова в Москва Лилиан Дарий беше извикан в руското външно министерство в сряда, където му е била връчена нота за обявяване на служител на молдовското посолство за персона нон грата. Това бе направено в отговор на експулсирането на служител на руската дипломатическа мисия в Кишинев, съобщи ТАСС, като цитира изявление на руското външно министерство.

"На 9 ноември в руското външно министерство беше извикан извънредният и пълномощен посланик на Република Молдова в Руската федерация Лилиан Дарий, на когото беше връчена нота от министерството, с която се обявява за персона нон грата служител на молдовската посолството в Москва, се казва в изявлението. Тази мярка е отговор на приетото на 1 ноември тази година молдовска страна взе немотивирано решение да обяви за персона нон грата служител на руското посолство в Молдова".

Молдова обвинява Русия за протестите в страната

Молдова обвинява Русия за протестите в страната

Руски агенти работели за дестабилизирането на Молдова

По-рано официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че решението на Молдова да обяви за персона нон грата служител на руското посолство в Кишинев е поредното потвърждение на курса на сегашните молдовски власти за разрушаване на двустранното сътрудничество.

Припомняме, че това е пореден епизод от обтегнатите отношения между Москва и прозападните власти в Кишинев. Молдова обвини Русия, че я изнудва чрез енергетиката и стои зад многохилядните протести в страната. 

Ден по-рано, правителството на Молдова може да съди руския държавен енергиен гигант "Газпром" за рязкото намаляване на доставките на природен газ. 

Молдова обмисля да съди "Газпром"

Молдова обмисля да съди "Газпром"

Заради рязко намаляване на доставките на природен газ

Бившата съветска страна е силно зависима от руското синьо гориво и се бори с намаление на доставките с цели 40%, което я изправи пред затруднения да осигури достатъчно електричество на 2,5-милионното си население.

Миналия месец Русия предупреди, че може да спре доставките на газ за Молдова, ако страната не плати за предишни количества доставено синьо гориво до 20 октомври тази година.

Енергийният гигант "Газпром" предупреди, че може да се стигне до прекратяване на договора "по всяко време" поради грубо нарушение на условията.

Едно от основните условия, при които "Газпром" се съгласи през октомври миналата година да удължи договора за доставка на газ за Молдова за още пет години, беше изплащането на дълга за гориво и навременните плащания. Тогава правителството на републиката се ангажира да наеме чуждестранен одитор, който да провери дълга към Газпром до 1 май 2022 г., но това не се случи.