Русия продължава да поддържа контакт и с двете страни в палестинско-израелски конфликт. Това потвърди пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Ситуацията се анализира и Русия не отхвърля възможността за потенциални преговори за регулиране на конфликта, заяви Песков не отговаряйки обаче на въпрос не смята ли федерацията за обяви "Хамас" за терористична организация.

Дмитрий Песков заявява още, че и от двете страни има руски граждани, а "за нас съдбата на тези руски граждани се явява приоритет №1.

Съхраняването на връзките и с двете страни, според коментара на Кремъл, съхранява позицията на страната, която "би имала потенциал за участие в процесите на урегулиране на конфликта". За ролята на Русия обаче в едни такива преговори е все още рано да се говори, тъй като войната се намира все още в своята гореща фаза. "Най-тревожната част от конфликта се явява хуманитарния аспект, посочи още Дмитрий Песков.

На първо място според руските власти е нужно да се преустановят терористичните нападения, да се спре с непропорционалното използване на сила, както и да се обезпечат минималните потребности на населението в Газа.

Едва след това би могло да се мисли за мирни преговори, за които обаче Русия ще е готова, става ясно от думите на говорителя на Кремъл.