Русия и Гърция започват проект за създаване на информационен център за развитието и най-добрите практики за Черноморския регион. Това стана след заседание на Министерския съвет на външните работи на Организацията на Черноморското икономическо сътрудничество (Съвет на външните министри на ЧИС), съобщи руското външно министерство, цитирано от РИА Новости.

На 13 декември в Атина се проведе 41-ото заседание на външните министри на страните от Черноморското икономическо сътрудничество. 

Столтенберг: България предложи координационен център на НАТО във Варна

Столтенберг: България предложи координационен център на НАТО във Варна

Борисов: Ние не настояваме, но предлагаме... трябва да играе само възпираща роля

В нея участваха ръководители и представители на агенциите за външни работи на Азербайджан, Албания, Армения, България, Гърция, Грузия, Молдова, Русия, Румъния, Сърбия, Турция и Украйна, както и наблюдатели и партньори по секторния диалог.

Руската делегация е водена от зам.-външния министър Александър Панкин, който заяви, че Москва смята резултатът от срещата за добър.

На заседанието са разгледани въпроси за взаимодействие, включително финанси, транспорт, малки и средни предприятия, култура, туризъм, информационни и комуникационни технологии, инициатива за опростени търговски процедури, перспектива на институционализацията по отношение на ЧИС и Евразийски икономически съюз, както и развитие на сътрудничеството между ЧИС и ЕС.

Гърция е председател на Организацията на Черноморското икономическо сътрудничество до 31 декември 2019 г. От 1 януари до 30 юни организацията ще бъде председателствана от Румъния.