Министерството на външните работи на Русия заяви, че евентуално разполагане на ракети от САЩ в Азиатско-Тихоокеанския регион представлява заплаха за международната сигурност, съобщава "Ройтерс".

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер заяви по-рано, че иска разполагане на ракети със среден обсег в Азия сравнително скоро.

"Действията на САЩ създават заплаха за международната сигурност", заяви говорителят на външното министерство Мария Захарова пред репортери на седмичен телевизионен брифинг.

"Появи се информация, че днес, 22 август, по инициатива на Русия и Китай се свиква заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с плановете на САЩ за разработване и разполагане на ракети със среден обсег. Бих искала да поясня, че Русия с подкрепата на Китай поиска брифинг в Съвета за сигурност на ООН по този въпрос. Това е публично събитие, всеки член на Съвета за сигурност има право да го поиска", обяснява Захарова, цитирана от ТАСС.

Путин: Русия трябва да отговори на заплахата от ракети на САЩ в Румъния и Полша

Путин: Русия трябва да отговори на заплахата от ракети на САЩ в Румъния и Полша

Вашингтон може да използва системите в тези страни само с промяна на софтуер

Според Захарова брифингът ще се проведе в 15 часа нюйоркско време. "Основанията са именно намеренията, изразени в САЩ по отношение на разполагането на ракети със среден обсег в Азиатско-Тихоокеанския регион".

"Ясно е, че това е само първата стъпка, после подобни американски оръжия могат да се появят и в други региони на света, включително Европа", допълва тя.

"Ето защо счетохме за важно да привлечем вниманието на международната общност към този въпрос. Ние поискахме върховният представител на генералния секретар на ООН по въпросите на разоръжаването Изуми Накамицу да направи презентация на брифинга. Очакваме откровена размяна на мнения с колегите", коментира Захарова.

Вашингтон продължава дипломатическите совалки със своите съюзници за разполагане на ракети със среден обсег в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Китай реагира и заплаши с контрамерки, ако САЩ разгърнат ракети със среден обсег на действие в Азия и предупредиха съюзниците на САЩ за последствия, ако разрешат такива оръжия на тяхна територия.

И Русия реагира и обяви, че ще предприеме мерки, ако САЩ разположат ракети в Азия след срива на договор за контрол на оръжията и че очаква Япония да внедри нова американска система за изстрелване на ракети.

Искат свикване на Съвета за сигурност заради ракетния тест на САЩ

Искат свикване на Съвета за сигурност заради ракетния тест на САЩ

Русия и Китай предлагат дневен ред: "заплахи за международния мир и сигурност"