Участници в Третата световна война ще бъдат Русия, САЩ и Китай, а Москва и Вашингтон ще се обединят срещу Пекин при тези условия. Това изтъква пенсионираният турски генерал-майор Осман Памукоглу в новата си книга "Трета световна война", съобщават руските медии.

Повечето експерти по света обаче твърдят обратното - че САЩ в случай на конфронтация ще бъдат принудени да се противопоставят на Русия и Китай.

Нападение на САЩ срещу Русия или Китай ще доведе до катастрофа

Нападение на САЩ срещу Русия или Китай ще доведе до катастрофа

САЩ обмислят нови стратегии за възпиране на Русия и Китай

Памукоглу предположил как, заради какво и къде според него може да започне нов световен конфликт. Според него най-ясният признак, че нова голяма война е неизбежна, са средствата, които държавите отделят за въоръжение от годишните бюджети. Особено трябва да бъдат подчертани онези държави, които претендират, че са световни суперсили: разходите им продължават да растат от година на година.

Памукоглу предполага, че новата голяма война ще бъде подобна на минали конфликти и за това имало определени предпоставки.

"Както и в миналото, войната ще започне поради желанието на страните, направляващи икономическото развитие, да не губят или разширят своето господство и контрол над ресурсите", пише той.

В Китай обявиха фактора, който сдържа САЩ да нападнат Русия

В Китай обявиха фактора, който сдържа САЩ да нападнат Русия

Вашингтон продължавал да се страхува от Русия

Генерал-майорът подчертава, че тази война няма да се разпростре на всички пет континента: географията няма да обхване Южна Америка и Африка. Стратегически чувствителните региони, които могат да станат причина за конфронтация, според автора са Прибалтика, Източна Европа, Балканите, Близкия изток, Източна Азия, Индокитай и Тихоокеанския регион.

Като участници във войната той посочва САЩ, Китай и Русия, като не изключва две от тези страни да се обединят срещу третата. Той припомнил, че в две световни войни Русия е била съюзник с Великобритания и САЩ. Въз основа на това той предполага, че в нова възможна война Руската федерация отново ще заеме страната на САЩ. Турският военен от резерва смята, че срещу Москва и Вашингтон може да се изправи съюз между Китай и Индия. Според него САЩ щели да започнат войната.