Руските власти след преговори са върнали в страната 90 руски войници, държани в украински плен. В замяна 90 украински военнопленници са прехвърлени в Украйна.

Това съобщава във вторник ТАСС, като цитира руското военно министерство.

"На 25 юни тази година в резултат на преговорния процес от територията, контролирана от киевския режим, бяха върнати 90 руски военни, които бяха в смъртна опасност в плен, а в замяна на 90 военнопленници от Украйна", казаха те.

Руското министерство на отбраната уточни, че при Обединените арабски емирства са оказали посредничество от хуманитарен характер".

Военните получават медицинска и психологическа помощ, те ще бъдат изпратени в Москва със самолети на руските ВКС, съобщиха от Министерството на отбраната.

Руски офицер за пленен украинец: Обезглавете го и набийте главата му кол!

Руски офицер за пленен украинец: Обезглавете го и набийте главата му кол!

Нови разкрития за зверствата на Кремъл

"Освободените военнослужещи ще бъдат транспортирани с военно-транспортни самолети на руските въздушно-космически сили в Москва за лечение и рехабилитация в лечебни заведения на руското министерство на отбраната. На всички освободени лица е оказана необходимата медицинска и психологическа помощ", се казва в съобщението.

Украинците съобщиха миналата седмица, че са пленили странно изглеждащо руско бойно превозно средство, наречено от тях "танк-хамбар", което показва как руските войски се опитват да се адаптират към постоянната заплаха от атаки с дронове.

Превозното средство, направено от танк Т-62, е модифицирано, за да има кутия от метална обвивка като екстериор, клетка в задната си част и устройства за противоелектронна война, прикрепени към него, казаха войници пред Ройтерс, след като танкът е бил пленен тази седмица.

Предполага се, че той е бил използван за транспортиране на храна, боеприпаси и войски. 

Близо 28 месеца, откакто започна войната, използването на дронове от двете страни стана повсеместно на бойното поле, което затруднява конвенционалните бойни действия.

Русия пратила в затвора над 200 пленени украински войници

Русия пратила в затвора над 200 пленени украински войници

"За извършване на зверства"

В края на май, президентът на Украйна Володимир Зеленски публикува снимки на 75 украински военнопленници, които се върнаха в родината. По-рано Министерството на отбраната на Русия съобщи за размяна на пленници по формулата "75 за 75".

Обединените арабски емирства отново бяха посредник при размяната.

Предишната размяна на пленници по формулата "100 за 100" се състоя на 8 февруари, също с посредничеството на ОАЕ.