Войници от Русия и Узбекистан започнаха съвместни военни учения близо до афганистанската граница, на фона на опасенията и в двете страни, че влошаващата се ситуация със сигурността в Афганистан може да се пренесе и в Централна Азия, съобщава "Ройтерс".

Русия уточни, че 1 500 руски и узбекски войници ще участват в петдневните учения, които започнаха на военния полигон Термез в Узбекистан.

САЩ може да преместят войските от Афганистан в Узбекистан и Таджикистан

САЩ може да преместят войските от Афганистан в Узбекистан и Таджикистан

Двете страни от Централна Азия граничат с Афганистан

В знак на това колко сериозно Москва гледа на потенциалната заплаха от Афганистан, тя посочи, че ще изпрати много по-голям военен контингент в Таджикистан за отделни тристранни учения.

Очаква се тези отделни учения да се проведат в периода между 5 и 10 август и да включват руски, таджикски и узбекски сили. Узбекистан отбеляза днес, че неговото подразделение е пристигнало в Таджикистан.

Сигурността се влоши бързо в Афганистан, докато САЩ изтеглят войските си. Москва се опасява, че това може да дестабилизира нейния южен отбранителен фланг и да изтласка бежанците в задния ѝ двор в Централна Азия.

Таджикистан зове за помощ предвожданата от Русия ОДКС на границата с Афганистан

Таджикистан зове за помощ предвожданата от Русия ОДКС на границата с Афганистан

След като ситуацията със сигурността в Афганистан бързо се влоши

Днес руското военно министерство уточни, че 1 800 от нейните войници ще участват в ученията с Таджикистан, вместо 1000, както беше първоначално планирано. Общо над 2 500 войници ще бъдат ангажирани.

Москва също така ще използва 420 единици военна техника за ученията, което е двойно повече от първоначално планираното количество.

Министерството на отбраната на Таджикистан отбеляза в своето изявление, че ученията ще включват повече от 300 бронирани машини, 25 бойни и транспортни хеликоптера и неразкрит брой изтребители и бомбардировачи, както и артилерия.

"Целта на ученията е ефективно да се провери бойната способност на военните части в случай на дестабилизиране на ситуацията на държавната граница", се казва в съобщението.