Чужди компоненти са открити в остатъците от най-новите ракети, които Русия използва, за да удари територията на Украйна.

Това съобщи УНИАН, позовавайки се на изявление на представителя на Военновъздушните сили на Украйна Юрий Игнат, направено в телевизионен маратон.

Отломките, открити след последните вражески удари, показват, че ракетите са произведени през есента и зимата.

"Знаем, че на руснаците са им останали малко ракети. Но те все още ги произвеждат. Тези останки, които бяха открити по време на екстремните удари, показват, че това са нови ракети.

Те са били произведени и през есента, а има и зимни версии на частите. Врагът продължава да ги произвежда. Но темповете на производство няма да са високи, защото това са технологични оръжия и не се произвеждат бързо. Но, за съжаление, те продължават да ги произвеждат", заяви в ефира на телемаратона Юрий Игнат, говорител на командването на ВВС на ВСУ.

Що се отнася до компонентите на ракетите, той отбеляза, че руснаците не могат да произвеждат високотехнологични части, затова в руските ракети "маркировката е определено руска, боята е определено руска, металът е определено руски", а всичко останало не е руско.

"Ако не могат да направят мобилен телефон, къде могат да се занимават с високи технологии като високоточни оръжия. Една крилата ракета всъщност е дрон и струва милиони долари.

В нея има хиляди високотехнологични части. Русия не може да ги произвежда, това е факт. За съжаление, може да ги набави, може би. Може би разполага с определен запас от тях.

Но може да си ги набави през трети страни, като ги контрабандира. Ето защо е необходим санкционен натиск върху терористичната държава на всички нива", заключи Игнат.

ЕС още търси консенсус по 11-ия пакет от санкции срещу Русия

ЕС още търси консенсус по 11-ия пакет от санкции срещу Русия

Според експертите не са останали икономически лостове, с които ЕС да притисне Москва

Руските нашественици атакуваха Украйна със стратегически самолети Ту-95 от района на Каспийско море около 04:00 ч. на 28 април. Силите за отбрана унищожиха 21 от 23-те крилати ракети X-101/X-555, както и два БЛА на оперативно ниво.

Командването на военновъздушните сили на Украйна заяви, че по време на тази ракетна атака срещу Украйна руските сили са използвали и по-специално ракети "Искандер-К" с наземно базиране, които са трудни за откриване и могат да бъдат изстреляни от близки разстояния.

В 11-ия пореден пакет от санкции, които ЕС обсъжда в момента, се предвижда и въвеждането на нови ограничения за руските банки, нови мерки за борба със заобикалянето на санкциите.