Русия предприема амбициозна поредица от мисии до Марс, започвайки с безпилотна мисия до Червената планета през 2019 г. Това обяви руският президент Владимир Путин в интервю, цитирано от руските медии.

"Планираме безпилотни и по-късно пилотирани мисии в дълбокия космос, като част от лунната програма и за проучване на Марс. Най-близката мисия е много скоро, планираме да предприемем мисия до Марс през 2019 г.", уточнява Путин в интервю за нов документален филм на Андрей Кондрашов.

SpaceX изстрелва ракета до Марс през 2019 г.

SpaceX изстрелва ракета до Марс през 2019 г.

Конструираме първия кораб или междупланетарен кораб

Той добави, че програмата за проучване на Луната ще бъде насочена към полярните райони на спътника на Земята.

"Нашите специалисти ще се опитат да кацнат близо до полюсите, защото има причини да се очаква там да има вода. Там трябва да се направят проучвания и оттам трябва да бъдат предприети изследвания на други планети и по-далечния космос", коментира още руският държавен глава.

Мъск: Бази на Марс и Луната могат да съхранят човека в случай на Трета световна война

Мъск: Бази на Марс и Луната могат да съхранят човека в случай на Трета световна война

Според него такива бази не само ще помогнат за спасяване на човешката цивилизация

Плановете за лунната програма на Русия включват тест за кацане на южния полюс на Луната, предвиден за 2019 г., технология за тестване, която може да се използва за постоянна станция на Луната през 2023 г. и мисия за извличане на почва през 2025 г. База на Луната можело да бъде създадена някъде през 2040-те или 2050-те години.

Русия не е правила никакви опити за мисии до Марс след неуспешното изстрелване на "Фобос-Грунт" през 2011 г., като си сътрудничи с други държави.